Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

„Oškubaná“ inkluze: Propustí 2600 asistentů pedagogů, škrtnou na ni 1,8 miliardy?

Autor: jko, simao, ČTK - 
11. listopadu 2019
20:03

Po stávce učitelů za vyšší platy padají další varování před tím, kam se ubírá české školství. Podle pedagogické komory se totiž chystá ministerstvo školství propustit 2600 asistentů pedagogů. Navíc chce snížit prostředky na inkluzi o 1,8 miliardy korun. Prezident komory proto varuje před tím, že situace ve školství se nezlepší, a je naopak zaděláno na další problém.

Inkluze pomáhá v začleňování dětí se speciálními vzdělávacími potřebami do běžného školního procesu. I proto se Pedagogická komora obrátila otevřeným dopisem na poslance a žádá, aby školství dostalo více peněz.

Nejdůležitější zákon roku – ten o státním rozpočtu – teď čeká na schválení Sněmovnou. Prezident Pedagogické komory Radek Sárközi však nesouhlasí s tím, na kolik byla vyčíslena v rozpočtu právě školská kapitola. A tak odeslal na svatého Martina otevřený dopis poslancům s několika návrhy.

„Pedagogická komora navrhuje posílit finance na příplatky pro třídní učitele a za specializované činnosti o 2 miliardy korun. Dále žádáme o navýšení prostředků na odměny, které rozdělují ředitelé škol, o 5 miliard korun, což by zajistilo v příštím roce růst platů učitelů o původně slíbených 15 %,“ stojí v tiskové zprávě komory.

Boj o peníze v českém školství tak nekončí. „Nutností bude zvýšit peníze, které jdou na pomůcky a učebnice pro žáky, o 1,5 miliardy korun. Součástí dopisu je i upozornění, že MŠMT plánuje propustit 2 600 asistentů pedagoga a snížit prostředky na inkluzi o 1,8 miliardy korun, což je naprosto nepřijatelné. Mělo by to velmi negativní dopad na kvalitu vzdělávání a v důsledku by tento krok spustil vlnu odchodů učitelů ze školství,“ varuje komora.

Podle komory je současný návrh peněz pro školství „udržovací“. „Pokud by byl schválen v této podobě, nelze očekávat, že by nastartoval zlepšení kvality českého školství a výsledků vzdělávání českých žáků. Naopak se obáváme, že bude pokračovat zhoršování situace,“ varuje v otevřeném dopise Sárközi.

Potíž vidí právě i u zmiňované inkluze. „Od školního roku 2016/2017 jsou v rámci nedomyšlené inkluze do přeplněných tříd s 30 žáky zařazovány přednostně i děti se závažnými speciálními vzdělávacími potřebami (lehké mentální postižení, psychiatrické diagnózy, závažná onemocnění...). Učitelům výrazně pomáhají při výuce těchto žáků asistenti pedagoga, kterých je již více než 17 000 (jedná se o přepočet na plné úvazky). Nově ale školy o tyto asistenty pedagoga přijdou, takže učitelé budou ve třídách na tyto žáky sami,“ přidává další varování.

Ministerstvo chystá novelu

„Po dvou letech se ukázalo, že řada věcí (v inkluzi) není doladěna a zasloužila by si úpravu,“ připustil v říjnu na semináři v Praze ministr školství Robert Plaga (ANO). Podle něj mají změny vést k „optimalizaci společného vzdělávání“.

Ministerstvo školství proto zároveň chystá novelu školského zákona s úpravou pravidel inkluze. Změny by se měly týkat asistentů pedagogů, sjednocení postupu pedagogických poraden či zjednodušení administrativy škol kvůli podpůrným opatřením pro děti s handicapy.

Ministerstvo navrhuje, aby se přidělení pedagogických asistentů už nevázalo na žáka s postižením, ale aby asistenty měla škola. Počet těchto pracovníků by se řídil její velikostí. „Je v zájmu všech, aby vyškolený asistent s praxí nezmizel a byl součástí školy,“ uvedl ministr.

Navrhované změny u asistentů či snížení administrativy podpořili dnes zástupci Asociace speciálních pedagogů ČR, asociace církevních škol či Univerzity Palackého. Podle Radka Sárköziho by kvůli financování bylo lepší, kdyby existovala síť inkluzivních škol s asistenty a speciálními pedagogy.

 

hejhej ( 14. listopadu 2019 22:19 )

ad-ga:
Valachová byla nejhloupější ministr školství.

agfor ( 12. listopadu 2019 12:43 )

Inkluze byla blbá jako autorka, která vyhodila z našich kapes přes 5 miliard. Konečně se našel někdo ještě chytřejší než nejchytřejší Valachová a s touto blbostí zatočí.

sebr ( 12. listopadu 2019 08:55 )

Valachová zřejmě byla sama inkludovaná, protože větší debilovinu snad už žádný ministr nevymyslí! A na zoufale upadajících znalostech současných žáků má nezanedbatelný podíl. Zlaté zvláštní školy. Nemluvě o zbytečně vyhazovaných penězích, které se dají použít podstatně smysluplněji. Tak to dopadá, když se ke kormidlu dostanou naprostí nýmandi, zejména z neziskovek a určují budoucí trendy rozvoje čehokoliv. A u vzdělání to má fatální dopad na celý národ!

ad-ga ( 12. listopadu 2019 08:17 )

Inkluze je nejhorší rozhodnutí pro postižené děti. Ve svém kolektivu by se naučily víc než v normální škole a zároveň asistenti narušují vyučování ve třídách, už jen svojí přítomností. Valachová byla nejhorší ministr školství.

amgal ( 12. listopadu 2019 08:14 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa