Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zlost Kalouska a Halíka kvůli 40 sirotkům: Hamáček zmínil monstrum a ukázal dopis

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
13. listopadu 2019
13:00

Proč Česko nepomůže se 40 syrskými sirotky? Na hlavu ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) se snesla vlna kritiky kvůli dopisu řeckého ministra, který žádal země EU včetně Česka o pomoc s uprchlickými dětmi bez doprovodu. Hamáčka kvůli tomu interpeloval ve Sněmovně Miroslav Kalousek (TOP 09), odpovědi se nedočkal. Blesk Zprávám však Hamáček nyní exkluzivně ukázal dopis, který nachystal řeckému ministrovi. Co v něm píše a co říká na kritiku?

„Pokládal bych za ostudné a hanebné, kdyby bohatá a bezpečná země, jakou je ČR, odmítla přijmout 40 dětí a postarat se o ně,“ zaútočil ve Sněmovně Miroslav Kalousek (TOP 09) na Jana Hamáčka (ČSSD). Odpověď nepřišla, Hamáček v tu chvíli ve vládní lavici chyběl.

Kalousek se rozčiloval kvůli dopisu od řeckého ministra Michalise Chryssochoidise, který žádá prostřednictvím ministrů vnitra EU členské země Unie o pomoc s dětmi migrantů, které se v Evropě ocitly bez doprovodu. V přeplněných řeckých táborech jich má být na 4500, akutní pomoc prý potřebuje 2500 z nich. Česko požádal řecký ministr o převzetí 40 dětí a mladistvých.

Když se to „provalilo“, na adresáta dopisu Hamáčka se snesla kritika za údajnou nečinnost. Hamáček však Blesk Zprávám řekl, že není žádné monstrum, které by nechtělo pomoci dětem, situace je však složitější. A odmítl kritiku, že v tomto ohledu nic nedělá. Nachystal totiž jasnou odpověď a výzvu pro řeckého ministra. 

Hamáček exkluzivně pro Blesk: Žádám o seznam 40 dětí

Hamáček ve středu dopoledne ukázal Blesk Zprávám dopis, ve kterém připomíná, že psal do Řecka již dříve - ministryni práce Theano Fotiouové v době, kdy Česko řešilo kauzu 50 sirotků, které vyzývala přijmout europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL).

Český ministr vnitra nyní odmítl, že by byl vůči nové výzvě apatický a nijak na ni nereagoval. „Proto bych rád zopakoval svoji žádost o poskytnutí seznamu konkrétních 40 dětí bez doprovodu, u nichž je právně i logisticky možné jejich případné přijetí z Řecka, s cílem podrobit je bezpečnostnímu prověření ze strany českých bezpečnostních složek. Český zastupitelský úřad v Athénách je Vám plně k dispozici, pokud jde o další komunikaci konkrétních dat k těmto nezletilým bez doprovodu,“ píše do Řecka Hamáček.

Exkluzivně: Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD( píše do Řecka kvůli výzvě přijmout 40 sirotků bez doprovodu Exkluzivně: Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD( píše do Řecka kvůli výzvě přijmout 40 sirotků bez doprovodu | Pro Blesk - Jan Hamáček, Ministerstvo vnitra

Halík, Sokol a další vyzvali Hamáčka k akci

Vedle Kalouska se přitom do Hamáčka pustili i lidovci. „Odmítat pomoc těm nejzranitelnějším je nelidské,“ čertil se šéf KDU-ČSL Marek Výborný. Ozvaly se též Pražské matky (včetně Kateřiny Jacques Bursíkové), které zostra Hamáčkovi napsaly: „Jsme pobouřeny a znechuceny situací, do které jste svojí nečinností a odmítavým postojem k humanitární pomoci postavil Českou republiku.“

Otevřený dopis ve věci přijetí syrských dětí vám poslalo i na 500 stovek osobností - podepsáni jsou třeba Tomáš Halík, Jan Sokol, socioložka Jiřina Šiklová, řada historiků, teologů a akademiků. Česká migrační politika se dle nich dlouhodobě pohybuje „na samé hranici mezi humanitou a nehumánností“. Apelují na to, abychom nenechali válečné sirotky na ulici, když právě začíná zima.

Ať už děti, či nezletilí nejsou dle nich v bezpečí v přeplněných řeckých táborech. „Nerozumíme vaší nečinnosti v této věci. Každý den, kdy nečinně necháme tyto děti v zimě na ulici, tragicky ztrácíme zbytky lidství v nás,“ varovali. Co Hamáček na kritické komentáře říká?

Syrští sirotci? Jsou to Afghánci a Pákistánci starší 14 let, říká Hamáček

„Podle mých informací na tento dopis, který byl zaslán všem státům, drtivá věšina států nereagovala, protože byl chápán jako snaha Řecka znovu otevřít debatu o povinných relokacích, respektive o kvótách,“ upozorňuje Hamáček.

Slova o nehumánnosti českého počínání odmítá. „Chci jasně říci, že nejsem žádné monstrum, které by odmítalo pomoci malým dětem bez doprovodu, které by byly v nějaké tíživé situaci. Nicméně podle všech informací, které máme, žádné takovéto děti se na řecké straně nenacházejí. Respektive pokud tam jsou, tak jsou součástí nějakého systému péče na řecké straně,“ pokračuje v reakci pro Blesk Zprávy Hamáček.

„Podle našich statistik je opravdu v Řecku přes 4000 nezletilých, tzn. mladších 18 let bez doprovodu, nicméně dvě třetiny z nich jsou Afghánci a Pákistánci, 93 procent z nich je starších 14 let a 94 procent z nich jsou chlapci. Ten typický nezletilý bez doprovodu je Afghánec nebo Pákistánec starší 14 let, což rozhodně nesplňuje definici malého syrského opuštěného sirotka,“ doplňuje ministr vnitra a vicepremiér Babišovy vlády. 

Bezpečnostní riziko a mladí prchající migranti

Dopis řeckému ministrovi s výzvou tak Hamáček připravil právě proto, aby utnul emotivní debatu o sirotcích v ČR. „Já jsem přesvědčen, že pokud na ten dopis dostanu odpověď a nějaký seznam přijde, tak na tom seznamu budou náctiletí Afghánci a Pákistánci, což ale je z mého pohledu pro ČR velké bezpečnostní riziko,“ varuje Hamáček a dodává: „Myslím si že nikdo z nás nechce, abychom tady přivezli takto rizikovou skupinu, která buď velmi rychle zmizí z ČR směrem na západ, nebo tady, nedej bože, bude páchat nějaké nepřístojnosti.“

Že by se mladí Afghánci v Česku nezdrželi dlouho, o tom je Hamáček přesvědčen. I při vzpomínkách na skupinu iráckých křesťanů, kterým Česko nabídlo pomoc, ale skončili v Německu. „Jsem přesvědčen o tom, že pokud by opravdu dorazilo 40 patnáctiletých občanů Afghánistánu a Pákistánu, tak v horizontu 14 dnů tady nezůstane ani jeden,“ dodal pro Blesk Zprávy Hamáček.

Video se připravuje ...
Další videa