Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ministr ve StarDance? Petříček rozhýbal boky v Africe. A řešil miliony i čistou vodu

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, simao - 
13. listopadu 2019
16:58

Vzpomínky na Afriku nebudou mít jen Meryl Streepová a Robert Redford ze stejnojmenného filmu. Do Etiopie vyrazil ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). A zatancoval si tam s místními. U tyče. Sešel se přitom s Etiopany, kteří studovali v Česku, vedle toho se však zaměřil i na formy české pomoci v africké zemi.

„Začátek cesty do Etiopie jsem věnoval setkání s krajany a Etiopany, kteří v Česku studovali. Většina češtinu nezapomněla! No a když oni česky, tak já prý zase trochu etiopsky. Ještěže nemám ambice na StarDance,“ okomentoval Tomáš Petříček svůj lehce nesmělý taneční výkon a poskakování s tyčí.

Česko pomáhá v Etiopii také prostřednictvím studentských stipendií. Petříček se proto setkal i se skupinou etiopských absolventů českých a československých vysokých škol. Vzdělávání v Etiopii podporuje Česko i prostřednictvím vysílání vysokoškolských pedagogů.

Ministr zahraničí však při návštěvě Etiopie uvedl, že české rozvojové projekty v této africké zemi pomáhají nejen v přístupu ke vzdělání, ale třeba také k pitné vodě. Česko je v Etiopii aktivní od roku 2001 a jen letos v této africké zemi investovalo do rozvoje venkova, zemědělství, boje se suchem a do vzdělávání 100 milionů korun.

Česká studna pro deset vesnic

Petříček se při své návštěvě seznámil s více než dvěma desítkami rozvojových projektů. „Jeden z projektů rozvojové pomoci byl dokončen v říjnu. V oblasti Sidama Česko mimo jiné ve spolupráci s Člověkem v tísni vyvrtalo studnu pro deset vesnic, postavilo rezervoár pitné vody včetně čerpadel a 15 kilometrů potrubí, které dovedlo pitnou vodu přímo do vesnic. Přístup k ní tak už nyní využívá přes 15.000 lidí,“ uvedl Petříček s tím, že děti tak nemusí chodit daleko pro vodu, ale mohou do školy.

Ministerstvo zahraničí také uvedlo, že česká humanitární pomoc v Etiopii reaguje také na příliv uprchlíků z Jižního Súdánu a Somálska, odkud obyvatele vyhání neutěšená bezpečnostní situace.

Pomoc nevidomým dětem

Jiný z projektů se zase zaměřuje na inkluzi nevidomých dětí. Ty jsou v Etiopii jinak často odsouzeny k životu na ulici. Česká pomoc proto směřuje na podporu základní školy, která děti v první a druhé třídě naučí Braillovo písmo a od třetí třídy už pak tyto děti mohou být umístěny do standardních tříd, ve kterých bývá kolem 80 žáků.

S pomocí ČR bylo možné pořídit také 50 slepeckých holí, braillskou tiskárnu nebo nahrát některé učebnice jako audioknihy. Další projekt, který se nyní připravuje, je podle ministerstva zahraničí zacílen na integraci hendikepovaných dívek do společnosti.

agfor ( 13. listopadu 2019 17:51 )

Proč neřeší miliony a vodu v Česku ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa