Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nasťa zemřela kvůli zubařce. Vygoogluj to, křičela dentistka na sestru, když dívka umírala

Autor: shp - 
13. října 2019
19:11

Pokud se bojíte zubařů, dál už nečtěte! Studentka Anastasia Sapronovová šla v ruském městě Plavsk za doprovodu maminky k dentistce kvůli bolavým zubům. Před zákrokem jí zubařka píchla léky proti bolesti, jenže Nasťa na ně dostala alergickou reakci. Když se ji zmatená zubařka snažila zachránit, podala jí namísto adrenalinu amoniak. Pro dívku to znamenalo smrt.

Injekce, která měla Nastěnce ulevit od bolesti při zákroku, u ní vyvolala anafylaktický šok. Když zubařka Natalia Vasilijevová viděla, že je zle, rozhodla se, že jí píchne adrenalin. Tento postup je při alergické reakci naprosto správný. Jenže namísto něho dívce podala amoniak.

Když slyšela zděšená matka Natalia (44) z čekárny rozruch, vběhla do ordinace. „Slyšela jsem facky a pleskání po tváři. Slyšela jsem slova ‘Vygoogluj to.‘ Jasně jsem to slyšela, pamatuji si to. Nikdy na to nezapomenu do konce svého života,“ řekla smutně maminka podle britského listu Mirror.

Matka viděla dceru umírat

Vasilijeva totiž poté, co zjistila, že dívce vpíchla amoniak, začala panikařit a křičela na sestřičku, ať na internetu zjistí, co dělat dál. „Vešla jsem dovnitř, moje dítě bylo velmi bledé, oči jí kmitaly. Řekla jsem: ‘Nasťo, bojíš se? ‘ Odpověděla mi: ‘Ano, bojím se, není mi dobře.‘,“ dodala maminka.

Zubařka zavolala záchranáře a podala dívce konečně adrenalin. To už ale bylo pozdě. Nasťu převezli do nemocnice, ale její stav byl již příliš vážný. Zemřela den po hospitalizaci. Vasilijeva byla u soudu usvědčena ze zanedbání péče. Odsouzena byla ke dvěma a půl roku domácího vězení.

Zubařka o licenci nepřišla

Licence zubařky jí však byla ponechána. To znamená, že až si odpyká svůj trest, může provozovat dentistické zaměstnání nadále. Postarala se o to nejspíš rodina Nasti, která si pro zubařku přála mírný trest. Proč, to není jasné.

blah.. ( 14. října 2019 11:58 )

Je pravda ze lekari su neschopni vsade, ale toto je fakt zakladna vec, ktoru by mal vediet kazdy.

msml20 ( 14. října 2019 11:37 )

Aha, jakože u nás či na Slovensku lékaři nic neprošvihli?
Opak je pravdou, o to hůř, že to bylo neodborností nebo lhostejností.

a-z- ( 14. října 2019 07:47 )

Až si odkroutí trest, může jít dělat k nám, tady je zubařů málo.

Antonn Blha ( 14. října 2019 06:16 )

Blash Vy to v hlavě nemáte moc v pořádku🤮🤮

dodhol ( 14. října 2019 00:22 )

To nebyla asi ta informace, kterou dentistka chtěla googlovat. Chtěla vědět, co dělat při neúmyslném podání amoniaku.
Bude s tím muset žít, žádný trest to nezmění, je nepravděpodobné, že by kdy udělala podobnou chybu.

Zobrazit celou diskusi