Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Trumpová s puberťáky rozebírala e-cigarety. „Proč jste začali kouřit?“ vyzvídala

Autor: Darina Jíchová - 
10. října 2019
20:15

První dáma Spojených států Melania Trumpová si tento týden do Bílého domu pozvala devět teenagerů ve věku od 13 do 18 let, se kterými rozebírala vapování. Všichni mladí lidé promluvili o tom, jak jim kouření e-cigaret ovlivnilo život. V USA roste počet úmrtí v souvislosti s vapováním, první dáma společně s prezidentem Donaldem Trumpem vystoupila proti kouření e-cigaret, které je rozšířené hlavně mezi mladistvými, uvedla stanice CNN.

„Jak jsi vůbec začal?“ vyzvídala na jednom z teenagerů Trumpová. Chlapec vysvětlil, že e-cigaretu začal kouřit, když mu bylo 12 let. Kouřit chodil hlavně na školní záchody, svěřil se s tím, že vapovali i mnozí jeho spolužáci. „Měl jsem z toho problémy, doma i ve škole, když mě nachytali při kouření,“ dodal, že s vapováním přestal. „Jsem na tebe moc pyšná,“ reagovala Trumpová.

První dáma USA Melania Trumpová se zapojila do boje proti vapování. (9. 10. 2019) První dáma USA Melania Trumpová se zapojila do boje proti vapování. (9. 10. 2019) | Reuters

Sezvaní teenageři jsou všichni členové organizace Truth Initiative, která se považuje za největší zdravotní organizaci bojující s užíváním tabáku. Trumpovou velmi znepokojují zdravotní obtíže, které se objevují u kuřáků e-cigaret, lékaři v USA evidují nejméně 18 případů, kdy plicní problémy spojené s vapováním vedly k úmrtí pacienta.

První dáma se zaměřuje hlavně na dětské kuřáky

Pravděpodobně na naléhání první dámy prezident Trump oznámil, že bude muset udělat „něco velmi, velmi silného“, aby zamezil přístupu dětí k e-cigaretám. Přistoupil k zákazu ochucených náplní do vapovacích per, zákaz ale ještě neschválil soud.

„Musíme být aktivnější a pozornější,“ prohlásila Trumpová, boj s vapováním dětí se zřejmě stane dalším z bodů její iniciativy „Buďme nejlepší“, z anglického Be Best. První dáma uvítala, že řada obchodů omezila prodej e-cigaret a dalších vapovacích produktů. Zmínila se také o případu sedmnáctiletého Newyorčana, který minulý týden podlehl plicním obtížím, které mu vapování způsobilo.

Zabíjí kuřáky e-cigaret kyanid?

Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) uvedlo, že k 1. říjnu lékaři zaznamenali 1080 případů kuřáků e-cigaret s plicními problémy. Podle posledních průzkumů se v USA nachází více než 10 milionů dospělých uživatelů vapovacích per, kteří je považují jak za méně škodlivé než klasické cigarety, tak za způsob jak skoncovat s kouřením.

Trumpová se zaměřuje hlavně na děti a teenagery. „Žijeme ve vapovací éře a mnozí si nejsou ani vědomi, jaký risk kouření e-cigaret představuje,“ zdůraznila Trumpová. Varovala také před užíváním vapovacích produktů z černého trhu. Jeden z výzkumů ukázal na to, že některé padělané marihuanové náplně obsahují kyanovodík. Další testování prokázalo, že plicní tkáně kuřáků e-cigaret připomínají poškození způsobené toxickými plyny jako například yperit.

Zobrazit celou diskusi