Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Boj s obezitou: Zakažte jídlo a pití ve vlacích a autobusech, apeluje lékařka

Autor: Darina Jíchová - 
13. října 2019
19:17

Britové se snaží všemožně bojovat s obezitou, hlavně pak u dětí, bývalá šéfka resortu zdravotnictví Velké Británie Sally Daviesová ve své poslední zprávě ve funkci doporučuje zakázat jedení a pití ve vlacích a autobusech. Lékařka mluví o konci „ nesmyslné svačinové kultury“. Daviesová rovněž požaduje, aby byla uvalená daň na všechna nezdravá jídla a sladkosti, napsal deník Daily Telegraph.

Ve své zprávě Daviesová uvádí také, že by čokolády a brambůrky měly mít nevýrazné obaly, aby se snížilo pokušení. Podle ní tato strategie funguje, poukázala na cigaretové krabičky s názornými ukázkami toho, co kouření způsobuje. Po přidání snímků se podle statistik v Británii snížil prodej cigaret.

Kritici: Jsou to hloupé a autoritářské návrhy

„Lidé a hlavně děti se utápí v záplavě nezdravého jídla a pití, což zapříčinilo nárůst obezity,“ lékařka upřesnila, že za posledních 30 let se v Británii zdvojnásobil počet obézních lidí. Kritiky ale zpráva Daviesová nenadchla. „Jsou to hloupé autoritářské nápady, které přišly od někoho, kdo si říkal vrchní chůva Británie,“ shodují se odborníci.

„Jako šéfka resortu přišla s těmi nejradikálnějšími a nejšílenějšími nápady v historii, ukázala jen své nadšení pro zakazování věcí. Proč by měl být hřích dát si sendvič ve vlaku?“ reagoval na návrhy Daviesové Christopher Snowdon, ředitel ekonomického think tanku Institute of Economic Affairs.

Někteří experti ale lékařku brání. „Předložená zpráva správně zaútočila na potravinářský průmysl a vládu,“ připustil šéf britské pediatrie Russel Viner. „Musíme převzít odpovědnost a postavit se epidemii obezity,“ doplnil.

Británie by se měla inspirovat Japonskem

Závěry Daviesové obsahují mnoho radikálních návrhů, například aby se tzv. daň z cukru vztahovala také na ochucenou kávu. Co se „nesmyslné svačinové kultury“ týče, Daviesová pracovala na základě průzkumu, který tvrdí, že si děti denně dávají až 3 nezdravé svačinky včetně sladkých nápojů.

„Z vlaků, autobusů i metra musíme udělat zdravé a bezpečné místo, hlavně pro děti. Musíme změnit celou svačinovou kulturu,“ píše ve své zprávě Daviesová. Podle ní by se v dopravních prostředcích měla konzumovat jen voda. Za zemi, ze které by si Británie měla vzít příklad, považuje lékařka Japonsko, kde rovněž platí zákaz jedení v městské dopravě.

„Jídlo je nyní ve středu zájmu naší kultury, to musíme změnit. Víme, že je dobré kontrolovat příjem kalorií, sníst v klidu snídani, oběd, svačinu nebo večeři, než se ládovat za pochodu,“ tvrdí Daviesová. Požaduje také, aby všechna balená jídla prodávaná v bistrech a restauracích měla štítek s obsahem kalorií. Vhodné by podle ní rovněž bylo, aby se na koncertech a sportovních utkáních prodávaly jen nízkokalorické pokrmy a svačinky a neslazené nápoje.

Obézních dětí přibývá

Zprávu Daviesová vypracovala na žádost ministra zdravotnictví Matta Hancocka, měla přijít s návrhem, jak do roku 2030 o polovinu snížit dětskou obezitu. „Ani zdaleka jsme se nepřiblížili k tomu, abychom dosáhli svých cílů,“ uzavřela Daviesovou. S návrhem na rozšíření daně z cukru nesouhlasí současný premiér Boris Johnson, který se k jakýmkoliv „daním za hřích“ staví odmítavě.

„Musíme převzít morální zodpovědnost, děti a jejich budoucnost musíme postavit na první místo,“ nechala se už několikrát slyšet Daviesová. Lékařka má pravdu v tom, že Británii čelí nárůstu obezity, to potvrdila i Světová zdravotnická organizace (WHO), podobný fenomén lze sledovat v celé Evropské unii. V současnosti je v zemi 1,2 milionů obézních dětí, nadváha u spousty z nich vyvolala astma, nealkoholickou steatózu jater a další zdravotní potíže.

Lubomír Babáček ( 16. října 2019 14:27 )

Lékařce mokrou hadrou přes hubu a kdyby to nezabralo, tak kombinovat se studenou sprchou. Větší blábol jsem dlouho nečetl. Co nám to tady proboha kvete za inteligenci?

bilakonvalinka ( 14. října 2019 09:19 )

Já bych nezakazovala nic,i když souhlasím s názorem té doktorky. Ale je to věc rodičů - co kupují a dávají dětem !!!!! Myslím, že stačí 3 x jídlo za den ! Ne 5x, 6x - to je blbost!!

Antonn Blha ( 14. října 2019 06:45 )

Čím větší blb tím větší odbornik😂😂😂

Zackel ( 13. října 2019 22:23 )

StudentAgency (Regiojet) uz to praktikuje. Za stejnou cenu jízdenek bez jakéhokoliv občerstvení

Paul Katzchen ( 13. října 2019 20:53 )

Jak se zviditelnit. Vymyslet co největší hovadinu pod záštitou zdravotní organizace a propagovat ji.Jinak řečeno, další Gretchen na obzoru. Bože,smyluj se a chraň nás před těmito lidmi.

Zobrazit celou diskusi