Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Němci v Halle zažili teror. Prezident vyzval po útoku k solidaritě s Židy

Autor: ČTK, tva - 
10. října 2019
16:35

Střelec z Halle chtěl ve středu podle německého nejvyššího státního zástupce Petera Franka spáchat masakr, když se rozhodl zaútočit na synagogu. Šlo podle něj o teror. O pravicově extremistickém teroristickém útoku mluví i německá ministryně spravedlnosti Christine Lambrechtová. Ještě ve čtvrtek soud rozhodne o tom, zda na podezřelého Němce Stephana Ballieta (27), v jehož autě se podle Franka našly čtyři kilogramy výbušnin, uvalí vazbu.

„Vycházíme z toho, že jednal z antisemitských, pravicově extremistických motivů a měl za cíl židovskou obec v Halle,“ vyjádřila své přesvědčení Lambrechtová, podle níž bylo jen shodou okolností, že se mu nepodařilo dostat do synagogy. Ministryně se také vyslovila pro důslednější ochranu Židů v Německu.

Sama plánuje zpřísnění pravidel týkajících se nenávistných komentářů na internetu. Když se na internetu objeví výhrůžky smrtí či nenávistné štvaní, budou je provozovatelé internetových platforem muset poskytnout policii.

„Jak se mohlo stát, že se takový člověk radikalizuje?“

„Co jsme včera zažili, byl teror,“ prohlásil na společné tiskové konferenci v Karlsruhe nejvyšší státní zástupce Frank. Podezřelý Balliet je podle něj naplněn hlubokým a hrozivým antisemitismem, xenofobií a rasismem. Na to, že chystal masakr, podle Franka ukazuje i to, že jen v jeho voze policisté našli celkem čtyři kilogramy výbušnin.

Německý prezident vyzval po útoku v Halle k solidaritě s Židy (10. 10. 2019). Německý prezident vyzval po útoku v Halle k solidaritě s Židy (10. 10. 2019). | ČTK

Útočník podle Franka chtěl, aby jeho čin měl celosvětový dopad, a proto ho živě přenášel na internetu. Proto také předtím sepsal svůj „manifest“. Postupoval tak podobně jako střelec z novozélandského města Christchurch, který v březnu ve dvou mešitách zabil 51 lidí.

Balliet, jehož byt ve čtvrtek prohledala policie, je zatím obviněn z dvojnásobné vraždy a pokusu o vraždu v devíti případech. Vyšetřovatelé chtějí také podrobně prozkoumat jeho okolí. „Jak se mohlo stát, že se takový člověk radikalizuje? Jak se mohlo stát, že se rozhodl k tomu, co včera udělal? Jak si obstaral zbraně?“ nastínil ve čtvrtek některé otázky Frank, podle něhož je také potřeba zjistit, jestli podezřelý neměl komplice.

Merkelová: Jsme rádi za každou synagogu

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier vyzval k solidaritě s židovskými obyvateli ve čtvrtek na návštěvě východoněmeckého města Halle, kde ve středu při útoku na synagogu a přistěhovalce zahynuli dva lidé.

Čtvrteční den označil za „den studu a hanby“. Kancléřka Angela Merkelová uvedla, že je zločinem stejně jako miliony Němců šokována.

Podle Steinmeiera teď nestačí zbabělý útok na synagogu ve východoněmeckém Halle odsoudit. Německo musí převzít zodpovědnost za židovskou komunitu a její bezpečnost a jasně se postavit proti antisemitskému násilí. Naprostá většina Němců podle prezidenta v Německu chce „židovský život“.

Německý prezident vyzval po útoku v Halle k solidaritě s Židy (10. 10. 2019). Německý prezident vyzval po útoku v Halle k solidaritě s Židy (10. 10. 2019). | Reuters

„Jsme rádi za každou synagogu, za každou obec a všechen židovský život v naší zemi,“ řekla ve čtvrtek v Norimberku v podobném duchu Merkelová, jejíž země si je dodnes velmi dobře vědoma odpovědnosti nacistického Německa za holokaust. „Jen těsně jsme unikli hrozném útoku na lidi v synagoze. Mohlo být ještě mnohem více obětí,“ uvedla také šéfka německé vlády v narážce na to, že se útočníkovi do náboženské stavby nepodařilo proniknout.

Místo ve čtvrtek navštívil také ministr vnitra Horst Seehofer, který tam položil květiny. Jeho straničtí kolegové mezitím volají po důslednějším boji proti antisemitismu.

Středeční útok na synagogu v Halle si vyžádal dva mrtvé: 20letého muže z města Merseburg a 40letou ženu z Halle. Ženu střelec zabil před synagogou, muže o něco později v prodejně kebabu. Dva další lidi útočník na útěku zranil v nedaleké obci Landsberg. Podezřelého, kterým je sedmadvacetiletý Němec, policie zadržela.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině