Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nobelovu cenu získal premiér, který ukončil válku. Aktivistka Greta (16) „ostrouhala“

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
11. října 2019
11:15

Letošní Nobelovu cenu míru získal jeden z favoritů, etiopský premiér Abiy Ahmed, který se zasloužil o podpis mírové dohody mezi Etiopií a Eritreou, která ukončila jednu z nejdelších válek v Africe, v níž zahynulo více než 80 tisíc lidí, oznámil to dnes norský Nobelův výbor. Největší favoritka bookmakerů, švédská aktivistka Greta Thunbergová (16), nakonec skončila bez ocenění, Nobelův výbor se na otázku, proč dívka vyznamenání nedostala, odmítl vyjádřit.

„Nobelova cena za mír za tento rok byla udělena etiopskému premiérovi Abiy Ahmedovi za jeho úsilí o dosažení míru a ve prospěch mezinárodní spolupráce, zvlášť pak za jeho odhodlanou iniciativu vyřešit pohraniční konflikt se sousední Eritreou,“ uvedl Nobelův výbor. Pohraniční válka mezi Etiopií a Eritreou vypukla v roce 1998. Po dvouleté ostré fázi bojů přešel etiopsko-eritrejský konflikt do vleklého hraničního sporu. Vztahy obě země obnovily v červenci 2018.

Thunbergová zůstala bez ocenění

„Jsme hrdí jako národ,“ napsala v reakci na udělení prestižního ocenění premiérova kancelář. Zástupci norského Nobelova výboru letos vybírali z 301 kandidátů: 223 jednotlivců a 78 organizací. Za největší favoritku na zisk ocenění byla označována švédská školačka Thunbergová, která inspirovala celosvětovou studentskou kampaň, jejímž cílem je přimět politiky k důslednější ochraně klimatu a snižování emisí.

V loňském roce si Nobelovu cenu odnesli konžský lékař Denis Mukwege a aktivistka irácké komunity jezídů Nadja Muradová za boj proti sexuálnímu násilí jako zbrani ve válkách.

Zbývá udělit cena za ekonomii

Cena za mír je předposlední Nobelovou cenou, která byla letos ohlášena. Postupně byli tento týden oznámeni laureáti ocenění za lékařství, fyziku, chemii a také držitelé Nobelovy ceny za literaturu za rok 2018 a 2019. V pondělí se veřejnost dozví jméno nositele letošní ceny za ekonomii.

Vedle medaile a diplomu na laureáty Nobelových cen čeká i finanční prémie, která letos stejně jako loni činí 21,4 milionu korun. Ocenění budou jako každý rok předána v den výročí Nobelovy smrti 10. prosince - cena za mír v Oslu a zbývající ve Stockholmu.

bullshit ( 11. října 2019 13:16 )

Nobelův výbor se na otázku, proč dívka vyznamenání nedostala, odmítl vyjádřit. To je jasné, na hloupou otázku nelze odpovědět jinak než hloupě.
Oceňuji, že jsou ještě lidé schopní uvažovat racionálně a hloupé záškolačce i přes rodiči placenou PR na lep neskočili. nevím proč ji tisk nazývá "aktivistkou".
Jednou to někdo vyplivl a bohužel se toho pisálci chytli aniž by znali význam tohoto slova.

agfor ( 11. října 2019 12:22 )

Rodiče Gréty se už těšili na miliony a teď budou muset jít konečně makat, aby plnili to, co dceruška vykřikuje po světě.

zlymikes ( 11. října 2019 12:09 )

V Norsku jsou rozumní lidé. Ta suita kolem Grety dopadla jak svatí kolem Mináře. Ti také přemýšlí kde a jak budou škodit dál.

Buhtovidi ( 11. října 2019 11:54 )

Mongoloid Greta by měla dostat robertka a kilo vazelíny ..😅😅😅😄😄😅😅😂😂😂

zada ( 11. října 2019 11:38 )

Gréta se musí víc snažit))), ale má na to čas, tolik toho pro Zemi neudělala. Velmi rozumné rozhodnutí "komise". Ukončení války je vždy velmi dobrý počin. Gratuluji k "nobelovce". Ať je v Africe lépe, aby sem nemuseli občané Afriky vláčet dlouhou cestu a menit svoje životy kvůli válce.

Zobrazit celou diskusi