Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Letadlo plné dorostenek: Dívky na prvním čistě ženském letu zamířily do NASA

Delta Air Lines uspořádaly čistě ženský let na podporu práce žen v letectví.
Delta Air Lines uspořádaly čistě ženský let na podporu práce žen v letectví.  (Autor: Delta Air Lines)
Autor: tva - 
11. října 2019
16:10

Letecká společnost Delta vypravila let s čistě ženskou posádkou i pasažéry. Učinila tak za účelem, aby inspirovala jiné ženy pro práci v leteckém odvětví, ve kterém početně silně převažují jejich mužští kolegové. Dívky ve věku 12 až 18 let letěly z amerického Salt Lake City do texaského Houstonu, kde má sídlo agentura NASA. Informuje o tom web americké stanice ABC.

„Nemyslela jsem si, že by bylo možné, abych skutečně zvažovala kariéru v letectví. Ale po dnešku jsem si řekla: proč bych to vlastně nemohla dokázat?“ řekl studentka Katelyn. Let byl vypraven a organizován výhradně ženami. Od letušek přes palubní inženýrky, operátorky v kontrolní věži až po pilotky.

Podle údajů amerického leteckého úřadu je z celkového počtu 609 306 pilotů pouze 7 % žen. Na pozici letecké navigátorky ve Spojených státech dokonce nepracuje žena ani jedna.

Po přistání v Houstonu dívky navštívily řídící centrum NASA i přilehlé vzdělávací muzeum mapující všechny éry amerického vesmírného cestování. Měly možnost mluvit také s ženami přímo pracujícími v oblasti letectví, například s Jeanette Eppsovou, která působí jako astronautka a letecká inženýrka NASA.

bre-burda ( 11. října 2019 16:54 )

Když ještě bývaly spartakiády a mně asi 27 let, také jsem nastoupil v Praze do jednoho dopravního prostředku plného dorostenek. V oranžových trikotech je vezla tramvaj na Strahov. Oči přecházely! Do doby než jedna vstala a pustila mne sednout ... Šokovaný jsem místo přijal a ona se mi uvelebila na klíně. .. Jóó to bývaly časy!

Zobrazit celou diskusi