Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jako ve válce: Demonstranti vymlátili budovu televize, v Ekvádoru platí zákaz vycházení

Autor: ČTK, tsv - 
13. října 2019
09:00

Ekvádorský prezident Lenín Moreno přehodnotí rozhodnutí o zrušení dlouholetých státních dotací benzinu a nafty, proti němuž v zemi protestují domorodí obyvatelé. Nenaznačil ale, že by se jej chystal vzít zpět. Informovala o tom agentura Reuters. Po 11denních protestech se dnes poprvé sejde k jednání ekvádorská vláda a představitelé domorodých organizací. S odkazem na společné sdělení OSN a katolické církve o tom informovala agentura AFP.

V televizním projevu k národu Moreno dodal, že ve velké části hlavního města Quito je poté, co v něm kvůli srážkám mezi demonstranty a policií vyhlásil zákaz vycházení, klid. Nařízení ale zůstane prozatím v platnosti. Jako ústupek protestujícím ale prezident oznámil, že navrhne, aby soukromé firmy zaměstnancům měsíčně vyplácely bonus 20 dolarů (467 Kč).

Demonstranti v hlavním městě Quito v sobotu vnikli do sídla tamní televizní stanice Teleamazonas a do sídla deníku El Comercio. S odkazem na tato média o tom informovala agentura AFP. 

Teleamazonas přerušila program, aby mohla o útoku informovat. Na obrazovce se tak objevily záběry rozbitých oken, hořícího vozu a velkého množství policistů. Stanice evakuovala 25 zaměstnanců, podle AFP si útok ale nevyžádal žádná zranění. El Comercio pak na svém webu informoval o napadení neznámou skupinou lidí.

Ekvádor již jedenáctým dnem sužuje závažná sociální krize, kterou vyvolalo oznámení hospodářských reforem. Tamní vláda je slíbila zavést výměnou za půjčku ve výši 4,2 miliardy dolarů (asi 98 miliard Kč) dojednanou s Mezinárodním měnovým fondem (MMF). Podle poslední zprávy úřadu ochránce práv si násilné demonstrace v zemi již vyžádaly šest mrtvých a 2100 zraněných.

tekyla ( 13. října 2019 11:37 )

prosím o to samé v české skorumpované televizi!!

snehulak ( 13. října 2019 09:58 )

No vidíš a já si v první chvíli a po první větě myslel, že už to začalo, že se to týká ČT.

al.bunda ( 13. října 2019 09:52 )

Dobrý nápad,ČT si o to taky koleduje

Zobrazit celou diskusi