Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Zastavte to,“ žádají Merkelová a Macron. Petříček si volá tureckého velvyslance

Aktualizováno -
13. října 2019
19:45
Autor: ČTK - 
13. října 2019
18:27

Německá kancléřka Angela Merkelová v nedělním telefonátu vyzvala tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana k okamžitému zastavení intervence na severovýchodě Sýrie. Totéž udělal o pár hodin později francouzský prezident Emmanuel Macron. Americký ministr obrany Mark Esper mezitím v rozhovoru s televizí CBS sdělil, že na základě rozkazu prezidenta USA Donalda Trumpa se američtí vojáci stahují ze severu země, aby byli mimo oblast bojů mezi tureckou armádou a syrskými Kurdy. Česká ministr zahraničí Tomáš Petříček si na pondělí předvolal tureckého velvyslance.

Turecko zahájilo intervenci na severovýchodě Sýrie ve středu. Ankara tvrdí, že cílem operace je vyčistit oblast u tureckých hranic od teroristů, za něž označuje kurdské milice YPG. Chce tam také vytvořit 30 kilometrů široké pásmo, kam hodlá převézt z Turecka velkou část ze 3,6 milionu syrských uprchlíků.

V reakci na útok, který Západ odsoudil, Německo a také Francie zastavily export zbraní do Turecka.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček chce o situaci jednat s tureckým velvyslancem v Česku.  „V pondělí si předvolám tureckého velvyslance a poletím řešit situaci v Sýrii s celou EU. Jsem pro diplomatické řešení,“ oznámil ministr na twitteru.

Trump se od intervence distancoval a řekl, že je ochoten dojednat mezi Turky a Kurdy příměří. Vyšší zapojení ale odmítá, ačkoli syrští Kurdové v minulých letech výrazně pomáhali Američanům v tažení proti teroristickému hnutí Islámský stát (IS). Dnes Trump na twitteru napsal, že bylo velice chytré nezapojit se do intenzivních bojů.

„Ti, kteří nás chybně zatáhli do válek na Blízkém východě nás stále tlačí k boji. Nemají ani ponětí o tom, jakého chybného rozhodnutí se dopouštějí,“ uvedl Trump. V další sérii tweetů poznamenal, že Kurdové a Turci mezi sebou bojují už dlouhé roky a že Ankara považuje tureckou Stranu kurdských pracujících (PKK) za teroristickou organizaci. Podle Turecka je YPG odnoží PKK.

Trump kvůli bojům podle Espera nařídil stáhnout americké vojáky na severu Sýrie, aby se Američané neocitli v místech bojů. Esper prohlásil, že to neznamená, že zhruba tisícovka amerických vojáků v Sýrii zemi opustí. Neupřesnil ale také, kolika vojáků z této tisícovky se evakuace týká, dodal však, že to bude většina.

Esper rovněž řekl, že arabsko-kurdské Syrské demokratické síly (SDF), jejichž součástí jsou i milice YPG, se zřejmě snaží uzavřít dohodu se syrskou armádou a Ruskem k zahájení protiútoku proti Turkům. Rusko vojensky podporuje režim syrského prezidenta Bašára Asada.

karel ( 14. října 2019 00:20 )

No Turecko je ztracené, pokud jejich velvyslanec bude muset Pochemu vysvětlovat

egyptanka ( 13. října 2019 21:59 )

Hlavně se z toho nepo..r.

Yokluzni ( 13. října 2019 19:36 )

Putine

Yokluzni ( 13. října 2019 19:13 )

A mame tu 3.svetovou....
Hitler se vzbudil....
HNUS!

22855 ( 13. října 2019 19:00 )

ano máte pravdu tomik007 .Taky prezident Turecka to řekl mohu hned zastavit boje není problém , když EU , USA jsou chladný k uprchlíkům a Turecko je živí a nic se neděje , tak v tu chvíli máte je v Evropě a ted se to rozchází 4-6 mil uprchlíků a budou další v Turecku by se nezdržovali . Připravte se že na hranicích je nezastavíte a proniknou až k vám domů .To samí řekl i Madarsko ty mají taky strach že je nezastaví a jsou rádi co Turecko za ně dělá.

Zobrazit celou diskusi