Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Znásilnění a ukamenování. Brutální poprava krásné političky (†35) šokovala svět

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
14. října 2019
15:05

Zpráva o brutální popravě jedné z vůdčích osobností kurdské politiky Hevrin Chalafové (†35) otřásla světem. Mladá a krásná politička byla v sobotu přepadena na cestě z Hasaky do Kámišlí, ženu i jejího řidiče vytáhli z auta a zabili, muže zastřelili a političku ukamenovali. Chalafová byla podle Kurdů před smrtí znásilněná, arabští povstalci bojující na straně Turků na internetu dokonce sdíleli záznam její popravy. Video na svých sociálních sítích zveřejnili i kurdští aktivisté, aby ukázali krutost Turků. Na nedělní pohřeb Chalafové dorazily zástupy lidí, političku považují za hrdinku a mučednici. Byla pohřbena se všemi poctami.

„Oba byli vytaženi z auta při útoku podporovaném Turky a popraveni bojovníky žoldáckých frakcí stojících na straně Turecka,“ citoval z prohlášení Syrské demokratické síly (SDF) list The Guardian, který dodal: „Je to jasný důkaz toho, že turecký stát pokračuje ve své zločinecké politice vůči neozbrojeným civilistům.“

Turky podporovaní povstalci brutálně zabili kurdskou političku Hevrin Chalafovou (†35). Turky podporovaní povstalci brutálně zabili kurdskou političku Hevrin Chalafovou (†35). | reprofoto/twitter

Zemřela mučednickou smrtí

Chalafová byla generální tajemnicí strany Budoucí Sýrie (Future Syria). Odborník na kurdskou politiku Mutlu Civiroglu označil její smrt za „velkou ztrátu“. „Měla talent pro diplomacii, vždy se snažila účastnit setkání s Američany, Francouzi, zahraničními delegacemi,“ řekl.

„Při turecké ofenzívě bylo na severu Sýrie zastřeleno 9 civilistů včetně kurdské političky,“ potvrdila Syrská observatoř pro lidská práva (SOHR). „S nejhlubším zármutkem oznamujeme úmrtí generální tajemnice naší strany Hevrin Chalafové, všichni truchlíme nad její mučednickou smrtí,“ uvedl mluvčí Budoucí Sýrie.

Politická průkopnice a bojovnice za lidská práva

Chalafová nebyla jen politickou průkopnicí a nadanou diplomatkou, ale také bojovnicí za lidská, zvláště pak ženská, práva. Věřila v mnohonárodní a mnohoetnické soužití. Bojovala za přestavbu válkou zničeného regionu.

SOHR oznámila, že podle nahrávky z popravy, kterou považují za autentickou, byla politička před zastřelením mučena a několikrát znásilněna. Na záběrech je slyšet, jak ji její vrazi urážejí, nahrávku ukončuje salva ze samopalů.

Podle neověřených zpráv Chalafové po smrti vrazi uřízli hlavu. Na pořízeném videu je vidět politička, jak leží na zemi a umírá. „Tohle je tělo prasete,“ prohlásil jeden z útočníků, zatímco kope do těla Chalífové a míří jí zbraní na hlavu.

„Zabití Hevrin Chalafové odsuzujeme, stejně jako popravy dalších civilistů či zajatých vojáků SDF,“ uvedl mluvčí amerického ministerstva zahraničí. Mnozí ze smrti političky viní prezidenta Spojených států Donalda Trumpa. „Její krev je na jeho rukou, to on Turky pustil do Sýrie,“ shodli se uživatelé twitteru v komentářích pod hrůzným videem.