Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Útok v dovolenkovém ráji: Kriminálník zabil v Tunisku Francouze a zranil policistu

Útočník na severu Tuniska zabil nožem francouzského občana, který byl v zemi na návštěvě u příbuzných, a také zranil jednoho tuniského vojáka.
Útočník na severu Tuniska zabil nožem francouzského občana, který byl v zemi na návštěvě u příbuzných, a také zranil jednoho tuniského vojáka.  (Autor: Reuters)
14. října 2019
15:38

Útočník na severu Tuniska zabil nožem francouzského občana, který byl v zemi na návštěvě u příbuzných, a také zranil jednoho tuniského vojáka. S odkazem na ministerstvo vnitra o tom informovala tuniská agentura TAP. Osmadvacetiletý pachatel je na útěku, policie však zná jeho identitu. Motiv útoku je zatím nejasný. V posledních letech na bezpečnostní složky i zahraniční turisty v Tunisku často útočili islamističtí ozbrojenci, připomíná agentura Reuters.

Útok se odehrál na předměstí města Bizerta, asi 60 kilometrů severně od metropole Tunisu. Pachatel, který byl už dříve trestán a vězení opustil teprve před několika dny, nejdříve napadl vojáka v uniformě a následně i francouzského občana, když vycházeli z tureckých lázní. Francouz zraněním podlehl cestou do nemocnice.

Incident se stal den po druhém kole prezidentských voleb, ve kterých podle povolebních průzkumů s přehledem zvítězil nezávislý kandidát Kaís Saíd nad mediálním magnátem Nabílem Karúím. Oficiální výsledky by měla volební komise zveřejnit dnes večer, na mnoha místech země se však slavilo už v noci na dnešek.

V Bizertě byli svědkem podobného útoku koncem září, když začínala kampaň před prezidentskými volbami. Pachatel tam před budovou soudu zabil policistu a zranil jednoho vojáka. Úřady tehdy uvedly, že incident vyšetřují jako teroristický útok, dodnes však nezveřejnily žádné podrobnosti.

Od roku 2015, kdy islamističtí ozbrojenci napadli muzeum Bárdá v hlavním městě a přímořské letovisko Súsa, platí v zemi výjimečný stav. Na obou místech zemřely desítky lidí, hlavně zahraničních turistů. V listopadu 2015 se pak terčem útoku stala prezidentská stráž. Ke všem těmto útokům se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (ISIS).

Experti tvrdí, že bezpečnostní situace v Tunisku se od těchto atentátů výrazně zlepšila.

direct1 ( 14. října 2019 17:23 )

Snad by stačilo napsat v Tunisku, nemusí se ani vymýšlet nový název.

horaIysa ( 14. října 2019 17:14 )

Ono by to asi šlo, ale proč vymýšlet nové názvy pro něco tak profláklýho?

direct1 ( 14. října 2019 16:15 )

Zase Dovolenkový ráj! To neumíte ze sebe vymáčknout nic jiného, než tuhle pitomou, neustále se opakující frázi?

Zobrazit celou diskusi