Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Opice ve svěrácích i krvácející psi. Ochránci zvířat natočili laboratoř hrůzy

Opice ve svěrácích i krvácející psi. Ochránci zvířat natočili šokující praktiky laboratoře
Opice ve svěrácích i krvácející psi. Ochránci zvířat natočili šokující praktiky laboratoře  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: tva, ČTK - 
15. října 2019
21:15

Opice připoutané do kovových svěráků, krvácející psi a kočky bez ošetření a další otřesné důkazy o nevyhovujících podmínkách. Takové záběry spolu s vypracovanou zprávou o fungování laboratoře v Německu předali médiím aktivisté z organizací Cruelty Free International a SOKO Tierschutz.

Ochráncům zvířat se podařilo dění natočit pomocí skryté kamery poté, co jeden z jejích členů získal v laboratoři práci. Na základě záběrů pořízených mezi prosincem a březnem pak vznikla reportáž v deníku Süddeutsche Zeitung a televizi ARD.

Německá veterinární zpráva na základě podnětu provede zevrubnou kontrolu laboratoře poblíž Hamburku, v níž podle investigativních reportérů rutinně docházelo k týrání pokusných zvířat. Organizace na ochranu zvířat už na majitele laboratoře podaly trestní oznámení.

„Laboratoř nedodržovala předpisy“

Z dosud zveřejněných fotografií a videí je zřejmé, že se v laboratoři se zvířaty zacházelo zcela nepřípustně. Na snímcích jsou vidět zvířata krvácející po provedených experimentech, makakové spoutaní do ocelových svěráků nebo kočky, kterým násilně odebírají krev. Podobně brutálně se v zařízení manipulovalo i s králíky.

Veřejnoprávní stanice MDR uvedla, že už z předběžného šetření veterinářů je jasné, že laboratoř nedodržovala předpisy. „Podle mého odhadu mají klece zhruba jeden krychlový metr. A to rozhodně není dostačující, aby se v nich daly dlouhodobě držet opice. Znamená to, že tu máme co do činění s porušením práva,“ uvedl šéf hamburské veterinární správy Thorsten Völker.

Provozovatelé laboratoře se ale ohradili a poukázali na výsledky několika, i neohlášených kontrol z minulých let, které prý žádné nedostatky v péči o zvířata nezjistily.

Zvířata dožívají v bolestech

Při pokusech na zvířatech v LPT se se zvířaty zachází tak, že by to člověka za normálních okolností dostalo do vězení,“ uvedl Friedrich Müllen ze SOKO Tierschutz. Podle něj záběry vypovídají například o tom, že zvířata se musela bez pomoci potýkat s následky otrav, že dožívala v bolestech a že se s nimi krutě zacházelo.

Organizace Cruelty Free International uvedla, že laboratoř LPT se specializuje zejména na toxikologické zkoušky pro oblast medicíny, průmyslu a zemědělství. Konkrétně to znamená, že na zvířatech zkoumá míru toxicity jednotlivých substancí a to, jaká dávka daného jedu může být pro člověka smrtelná, aby tak odvodila maximální možné povolené množství látky v různých výrobcích.

Zvířata proto opakovaně trpí důsledky řízených otrav, které jim způsobují zvracení, vnitřní krvácení, dýchací obtíže, kožní problémy, horečky, či dokonce selhání orgánů a smrt.

Aia Rebelka ( 25. listopadu 2019 21:19 )

Tvl leky se testuji uz davno jinak.Tohle je uplne mimo.

zanetka68 ( 12. listopadu 2019 14:06 )

Kosmetika, cistici, praci prostriedky,.... se uz davno vyrabi bez nutnosti pokusu na zviratech. Ja kupuji jen Vegan a s certifikaty cruelty free. Existuje jiz cely seznam svetovych znacek, ktere se nepodili na muceni a vrazdeni zvirat.

zanetka68 ( 12. listopadu 2019 14:01 )

Jak pomuze lek, ktery je testovany na zviratech? Podivej se na pribalove letaky leku, a konkretne na nezadouci ucinky. Prectes si seznam na A5, co se ti muze stat, na nekterych i vcetne umrti.

Zdenek Stipsky ( 19. října 2019 17:23 )

Je to hrozny,ale koupily by jste si lek,kdyby Vam rekli,ze nebyl testovan na zviratech??Ja si myslim,ze ne.Samozrejme by se melo jinak s nima zachazet.Ale testovani je nezbytne.

nazor ( 19. října 2019 00:18 )

Je to strašný to video, ale ani nechci domýšlet jaký pokusy se dělají na zvířatech třeba v Číně. Fakt je, že voňavky nepotřebujeme, ale zase testování léků je asi nezbytné. Možná by nebylo od věci testování na vrazích jak psal NEZMAR. Zajímalo by mě kolik takoví lidé vydělávají, neumím si představit, jaký peníze by mi za to stály. A taky co to jsou vůbec za lidi, jsou normální?

Zobrazit celou diskusi