Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ženatý starosta si na jachtě užíval s prostitutkou, po skandálním videu u Orbána končí

Autor: ČTK - 
15. října 2019
19:00

Bývalý olympijský vítěz Zsolt Borkai (54), který byl právě znovu zvolen starostou šestého největšího města v Maďarsku, opouští vládní stranu Fidesz, aby tak omezil politické dopady videa, které jej údajně zachycuje při sexu s údajnou prostitutkou na jachtě.

Strana premiéra Viktora Orbána se považuje za strážkyni křesťanských a rodinných hodnot, sám Orbán kritizuje liberalismus západní společnosti, připomněla agentura Reuters.

V Györu v neděli v komunálních volbách těsně vyhrál dosavadní starosta Borkai, a to i přes skandál kolem nahrávky, která jej zachycovala při sexuálních orgiích s údajnou prostitutkou na jachtě a která byla zveřejněna krátce před volbami.

Starostovi přičítají podíl na volební porážce vládní strany

Starosta, který je ženatý a má dvě děti, se omluvil za to, co nazval „chybou“ během soukromého výletu na jachtě po Jadranu. Ale uvedl, že hodlá pokračovat na radnici jako nezávislý  poté, co mu voliči dali opět důvěru. „Události kolem mne by neměly Fidesz morálně znevýhodnit,“ uvedl.

Ačkoliv Borkai ve svém městě uspěl, Fidesz v neděli utrpěl první volební porážku za desetiletí, když koalice opozičních stran porazila dosavadního primátora Budapešti. Vládní strana utrpěla ztráty i v dalších velkých městech. Podle politologů byl skandál okolo Borkaie jedním z faktorů, které pomohly opozici, protože zasadil ránu kampani vládní strany o křesťanských hodnotách. Sám Orbán se k Borkaiově případu veřejně nevyjádřil.

O medaili se na olympiádě dělil

Borkai vyhrál zlatou medaili na olympijských hrách v Soulu v roce 1988 v jedné z disciplín sportovní gymnastiky. Nejvyrovnanější boj tehdy přinesl kůň na šíř, kde se o prvenství podělili Dmitrij Bilozerčev ze Sovětského svazu, Bulhar, Lubomir Geraskov a Borkai. Jeho trenér Dezse Bordan vzácnou situaci okomentoval slovy, že „nebylo možné dát některému přednost, a tak můžeme jen mít radost z toho, že světová gymnastika má najednou tři vynikající gymnasty světové extratřídy právě na tom nejzrádnějším nářadí“.

Zobrazit celou diskusi