Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Objevili jsme život na Marsu, tvrdí vědec. Kolegyně ho podpořila, NASA zklamala

Autor: Darina Jíchová - 
16. října 2019
21:23

Gilbert V. Levin byl jedním z hlavních vědců programu Viking, v rámci něhož americká agentura NASA v 70. letech vyslala na Mars dvě kosmické sondy Viking 1 a Viking 2. Levin ve svém posledním článku tvrdí, že tehdy na Marsu objevili známky života, informovala stanice CNN.

Levin minulý týden ve vědeckém časopise Scientific American publikoval svůj článek, ve kterém se věnuje 40 let staré misi Viking. Uvádí, že „závěry provedených experimentů prokazují přítomnost života na rudé planetě“. Konkrétně se má jednat o test s označením LR, který analyzoval marťanskou zeminu a pátral po přítomnosti organických látek.

Planeta Mars, oblast Terra Meridiani Planeta Mars, oblast Terra Meridiani | Reuters

„Zdá se, že jsme podali odpověď na zásadní otázku toho, zda je, nebo není na Marsu život,“ píše Levin. Sonda Viking vložila do zeminy živiny, pokud by byl na planetě nějaký život, zkonzumoval by je. Tento proces by v zemi zanechal metabolickou stopu organismu, kterou by následně zaznamenaly systémy monitorující radioaktivitu.

Vědci si výsledky ověřili

Vědec zdůraznil, že testy prováděli několikrát, došlo i k přezkoumávání dosažených výsledků. Aby se ujistili, že skutečně došlo k popsané biologické reakci, celý proces zopakovali poté, co půdu sterilizovali technikou „vaření zeminy“, čímž se zemina stala životu nebezpečnou. „Věděli jsme, že pokud v prvním vzorku dojde k měřitelné reakci a v druhém k žádné, ukazuje to na přítomnost organismů. Přesně to se stalo,“ popsal Levin.

Vědec však přiznal, že další experimenty selhaly, proto NASA nezohledňuje výsledek testu LR. Mohlo se totiž jednat o náhodnou chemickou reakci. „Podle NASA experiment LR našel spíše látky imitující živoucí organismus, než život samotný,“ upřesnil ve svém článku Levin.

„Je nevysvětlitelné, že 43 let od programu Viking žádná z amerických sond mířících na Mars nenesla senzory detekující život, které by potvrdily naše vzrušující zjištění,“ pokračoval Levin. „Stále častěji se objevují náznaky toho, že na Marsu život je, v roce 2018 NASA zaznamenala organickou látku a minulý týden se potvrdil nález usazenin dokazujících, že na Marsu byla slaná jezera,“ tvrdí vědec.

„V podstatě neexistuje nic, co by vyvracelo to, že na Marsu může být život. To je ohromující,“ píše nadšeně Levin. Vědec byl mezi pracovníky NASA považován trochu za „samorosta“, který často narazil na byrokracii. To, že v 70. letech objevili na Marsu život, tvrdí marně už několik desetiletí. Nyní se k němu přidala kolegyně Patricia Ann Straatová, která se rovněž podílela na LR experimentu. Oba požadují přezkoumání jejich projektu.

„NASA už oznámila, že sonda vyslaná v roce 2020 nebude obsahovat nástroje pro testování života,“ oznámil zklamaně Levin. Navrhl, aby byl zopakován přímo test LR z roku 1976, samozřejmě je za to, aby byl „zmodernizován, doplněn a rozšířen“.

Moderní sondy na Marsu zkoumají počasí

Výsledky by podle něj měla analyzovat komise složená z předních vědců. „Taková porota zřejmě dojde ke stejnému názoru jako my, tedy že program Viking na Marsu našel život,“ uzavřel Levin. Hlavní úkol sondy, která vzlétne příští rok v létě, je monitorovat marťanskou atmosféru a počasí a zjišťovat, jak by se lidské kolonii na rudé planetě dařilo.

 

brano34 ( 16. října 2019 22:56 )

NASA vzlétne s americkou posádkou do roku 2024 opět k Měsíci, ale k Marsu by to chtělo robota, protože pro člověka je cesta k Marsu bohužel smrtelná jednosměrka

Zobrazit celou diskusi