Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Brexitová dohoda je na světě. Johnson se domluvil s Junckerem, jak Británie opustí EU

Aktualizováno -
17. října 2019
14:18
Autor: Mii, ČTK - 
17. října 2019
11:42

Británie a Evropská unie se dohodly na podmínkách brexitu. Informovali o tom ve čtvrtek na twitteru předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker i britský premiér Boris Johnson. Juncker nový dokument označil za „spravedlivý a vyvážený“. Podle britského ministerského předsedy jde o dohodu, kterou jeho země „získává zpět kontrolu“. Severoirští unionisté, klíčoví spojenci Johnsonových konzervativců, však vzápětí uvedli, že stále platí jejich dnešní prohlášení, v němž dali najevo nesouhlas s některými částmi brexitových návrhů.

„Kde je vůle, je i dohoda - máme ji! Je to spravedlivá a vyvážená dohoda pro EU a pro Spojené království,“ napsal na twitteru šéf Evropské komise Juncker. „Doporučím, aby Evropská rada tuto dohodu podpořila,“ dodal.

„Máme skvělou novou dohodu, která si bere zpět kontrolu - nyní by měl parlament v sobotu zajistit brexit, abychom se mohli posunout k jiným prioritám,“ napsal na twitteru Johnson. Prioritami britské vlády po dosažení dohody jsou podle něj životní náklady Britů, zdravotnictví, boj s kriminalitou a životní prostředí.

Podmínky odchodu Británie z Evropské unie musí ještě schválit britský parlament, kde se hlasování čeká v sobotu, i Evropský parlament. O brexitu ve čtvrtek bude jednat také summit Evropské unie.

Tusk: Dohoda je v pořádku pro EU i Irsko

Předseda Evropské rady Donald Tusk ve čtvrtek prohlásil, že je vždy lepší mít dohodu než to, aby Británie odešla z unie bez vyjednaných podmínek. Uvedl to krátce poté, co britský premiér Boris Johnson a šéf Evropské unie Jean-Claude Juncker oznámili, že obě strany dospěly k nové dohodě o brexitu.

Nepřijali bychom takovou dohodu, která by nebyla v pořádku pro EU a pro Irsko,“ řekl Tusk.

Otázka budoucího režimu na hranici mezi Severním Irskem a Irskem, takzvaná irská pojistka, byla dlouho hlavním předmětem sporů mezi Londýnem a Bruselem.

Šéf irské diplomacie Simon Coveney ujednání mezi EU a britskou vládou označil za „velký krok kupředu“. „Je to dohoda, která se zabývá všemi otázkami, s nimiž jsme přicházeli v uplynulých třech letech. Je to dohoda, která ochrání lidi na ostrově, ochrání mír a obchod na ostrově,“ citovala irského ministra agentura Reuters.

Corbyn chce další referendum

Lídr britské opozice Jeremy Corbyn řekl, že Johnson vyjednal ještě horší dohodu o odchodu Británie z Evropské unie než jeho předchůdkyně v čele vlády Theresa Mayová. Dohodu předkládanou bývalou ministerskou předsedkyní Mayovou britský parlament třikrát odmítl. 

Podle Corbyna, předáka britských labouristů, podmínky dojednané Johnsonem „zemi nespojí a je třeba je odmítnout“. „Nejlepší způsob, jak brexit vyřešit, je dát lidem konečné slovo v referendu,“ uvedl Corbyn.

Evropská komise mezitím uvedla, že Británie bude po brexitu usilovat o uzavření ambiciózní obchodní dohody s Evropskou unií bez cel a bez kvót. Podle ní hlavní změnou v politické deklaraci, která je připojená k ujednání o brexitu je to, že se britská vláda rozhodla pro dohodu o volném obchodu se sedmadvacítkou. 

Agentura AP informovala, že britská měna po oznámení, že dohoda o brexitu je na světě, posílila z ranního kurzu 1,2805 amerického dolaru za libru na 1,2934 dolaru za libru. 

Vystoupil rovněž unijní vyjednavač pro brexit Michel Barnier. Severní Irsko zůstane v britském celním prostoru, bude ale zároveň vstupním bodem na jednotný trh Evropské unie, řekl.

Nezadat ( 19. října 2019 13:46 )

Toto kdyby se stalo v Rusku nebo v Číně,tak se z toho OSN a demokrati pos erou http­s://ma­gazin­1.sk­/to-je-sialene-policia-v-barcelona-naraza-do-ludi-autami-aby-rozpustila-protesty-video/

ivoadler ( 17. října 2019 16:23 )

Hele, Corbyne, na co chceš nové referendum, když nejste schopný realizovat to první?

Jarabak ( 17. října 2019 13:25 )

Britský parlament to nejspíš zase zamítne, stejně jako všechny předchozí dohody.

MAMKA2316 ( 17. října 2019 12:22 )

Konečně !!!! PAK BY JSME MĚLI BÝT NAŘADĚ MY POLSKO A MADARSKO !!!!TEĎ JSME NA TOM STEJNĚ NELI HŮŘ JAK V RVHP !!!!!!

agfor ( 17. října 2019 12:15 )

No tak sláva. Teď by se měl podobně domluvit i Babiš.

Zobrazit celou diskusi