Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

V Sýrii utichnou zbraně, dohodli USA a Turci. Trumpa těší „miliony ušetřených životů“

Autor: ČTK, tva - 
17. října 2019
20:08

Turecko a Spojené státy se dohodly na pětidenním klidu zbraní v severní Sýrii. Oznámil to ve čtvrtek v Ankaře podle agentury Reuters americký viceprezident Mike Pence po jednáních s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Cílem je, aby se z určené oblasti mohli stáhnout bojovníci kurdských milic. Americký prezident Donald Trump na twitteru napsal, že z Turecka přišly "skvělé zprávy". Budou podle něj ušetřeny "miliony životů". Trump podle Pence souhlasil s tím, že zruší hospodářské sankce proti Turecku po naplnění dohody o příměří v Sýrii a USA zároveň nebudou zavádět další sankce.

"Spojené státy a Turecko se dnes dohodly na příměří v Sýrii," oznámil Pence na tiskové konferenci po více než čtyřech hodinách jednání v prezidentském paláci v Ankaře. Pětidenní příměří má umožnit stažení kurdských sil. "Turecká strana přeruší operaci Pramen míru, aby umožnila stahování sil YPG z bezpečnostní zóny během 120 hodin," upřesnil Pence.

Druhý muž USA dále uvedl, že dnešní dohoda s Tureckem ukončí násilí. Spojené státy podle něj rovněž dostaly záruky ze strany kurdských oddílů YPG, že se spořádaně stáhnou. Stahování YPG už přitom podle viceprezidenta USA začalo.

Trump podle Pence souhlasil s tím, že zruší hospodářské sankce proti Turecku po naplnění dohody o příměří v Sýrii. USA zároveň nebudou zavádět další sankce.

Ankara celý čtvrtek pokračovala v ofenzivě na severu Sýrie. Hodlala v tom pokračovat, dokud se jí podle prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana nepodaří vybudovat u hranice bezpečnou zónu pro syrské uprchlíky, které tam chce Turecko přesunout ze svého území. Boje začaly 9. října a proti turecké armádě a jejím spojencům z řad syrských povstalců stála arabsko-kurdská koalice SDF, jíž pomáhá syrská armáda. USA vyzvaly Turecko ve středu k okamžitému zastavení bojů, což ale Ankara odmítla.

Erdogan žádal, ať Kurdové složí zbraně

Zpráva o příměří přišla poté, co se do Turecka vydal americký viceprezident Mike Pence a ministr zahraničí Mike Pompeo. Erdogan je nejprve odmítl přijmout, ale pak rozhodnutí změnil. USA chtěly, aby Turecko ofenzivu zastavilo a vyhlásilo příměří.

Erdogan prohlásil, že boje by bylo možné zastavit rychle, pokud by kurdští bojovníci složili zbraně a vyklidili oblast budoucí bezpečnostní zóny. Vyjednávat s nimi odmítal, protože je považuje za teroristy.

Ofenziva ohrožovala nejen civilisty, kterých podle exilových syrských zdrojů zahynulo už sedm desítek, ale mohla také Kurdům zkomplikovat úkol střežit zajatce z teroristického Islámského státu. Francie proto poslala do Iráku svého ministra zahraničí Jeana-Yvese Le Driana vyjednávat o možnosti postavit tyto zajatce před irácké soudy. Mezi asi 11 000 vězněnými bojovníky IS je zhruba 2000 cizinců, mnozí z nich jsou z Evropy. Několika se už podařilo z táborů na severu Sýrie uprchnout.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Antonn Blha ( 18. října 2019 06:45 )

Kurdové se začlení do společ­nosti,­dosta­nou částečnou autonomii a bude klid👍👍

MiraF ( 17. října 2019 21:43 )

co je problém Kurdové - stačí odstranit problém a bude klid

Zobrazit celou diskusi