Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Lufthansa zrušila 1300 letů. Stávka se ve čtvrtek i v pátek dotkne také Prahy

Aktualizováno -
7. listopadu 2019
07:00
Autor: ČTK - 
6. listopadu 2019
14:05

Německé aerolinky Lufthansa kvůli stávce palubního personálu zrušily na čtvrtek a pátek 1300 letů. Výpadky pocítí zhruba 180 000 cestujících, uvedla ve středu firma na svém webu. Rušení letů se dotkne i Prahy. Dvoudenní stávku vyhlásily odbory na protest proti tomu, že s nimi Lufthansa odmítala vyjednávat o jejich požadavcích.

Ve čtvrtek skupina Lufthansa zruší 700 ze 3000 plánovaných letů a v pátek dalších 600. Na webových stránkách aerolinek si mohou cestující ověřit, zda se jejich let uskuteční.

Pražské letiště ve středu večer na twitteru uvedlo, že ve čtvrtek a v pátek bylo zatím zrušeno 12 letů na linkách mezi Frankfurtem nad Mohanem a Mnichovem.

Protest by se neměl dotknout dceřiných společností spadajících pod mateřský koncern Lufthansa, k nimž patří například Eurowings, Germanwings, Swiss, Austrian Airlines nebo Brussels Airlines. Odbory si ale vyhradily právo stávku rozšířit i na tyto aerolinky.

Lufthansa stávku už v pondělí tvrdě odsoudila a na dnešní večer ohlásila schůzku se zástupci odborů. Že by jednání vedlo k průlomu, to je však nepravděpodobné. Zabránit stávce se letecká společnost pokusila také u pracovního soudu ve Frankfurtu nad Mohanem, ten jí dnes ale nevyhověl. Lufthansa oznámila, že se proti rozhodnutí odvolá.

Odbory chtějí víc peněz pro palubní personál

Odbory UFO, které podle svých údajů zastupují zájmy více než 30.000 zaměstnanců palubního personálu, po aerolinkách požadují mimo jiné zvýšení příplatků či usnadnění přechodu sezónních pracovníků do běžného zaměstnaneckého poměru.

Lufthansa ovšem současné vedení odborů, z něhož po výměně zbyli jen dva z původních sedmi členů, neuznává a měsíce s ním odmítala vyjednávat. Odbory kvůli tomu už 20. října vyhlásily varovnou stávku u dceřiných společností Lufthansy, během níž za 19 hodin vypadlo přes 100 letů.

Zobrazit celou diskusi