Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zastánci zdi Trumpovi poslali „kousek“ té berlínské. Bílý dům se ho zdráhá přijmout

Autor: ČTK - 
9. listopadu 2019
21:55

Berlínský spolek pro otevřenou společnost poslal do Washingtonu jako dárek prezidentovi Donaldu Trumpovi kus berlínské zdi. Bílý dům se 2,7 tuny těžký kámen, který se před jeho branami ocitl dnes ráno, zdráhá přijmout. Agentuře DPA to řekl zástupce spolku Initiative Offene Gesellschaft Jörg Waschescio.

Berlín si připomíná 30. výročí pádu berlínské zdi, kterou východoněmecký režim postavil v roce 1961. Při pokusu o její překonání zahynuly desítky lidí.

Německo je znovu sjednocené a v Berlíně nám připomínají jen jednotlivé části, že žádná zeď nedrží věčně,“ stojí na kusu zdi adresovaném Trumpovi. „Spojené státy sehrávaly desítky let klíčovou roli proto, aby šla k zemi. Od Johna F. Kennedyho po Ronalda Reagana, američtí prezidenti proti ní bojovali,“ pokračuje text.

Záměrem organizátorů bylo připomenout současné hlavě Bílého domu, jak se Spojené státy zasazovaly za svět bez zdí a za otevřenou společnost. Je to jakýsi manifest proti zdím jako takovým, ne proti konkrétní zdi, vysvětluje Waschescio. Je přitom známo, že se Trump zasazuje o výstavbu zdi na hranicích USA s Mexikem a vychvaluje ji.

Současný americký prezident, který se oslav v Berlíně osobně nezúčastnil, u příležitosti dnešního výročí pozdravil Německo jako jednoho z „nejcennějších spojenců“ Spojených států. „Studená válka už dávno skončila, ale tyranské režimy po celém světě nadále používají utlačovací taktiku sovětského typu, která vrhla na historii trvalý stín,“ uvedl Bílý dům.

Podle organizátorů byl kus berlínské zdi na cestě do Washingtonu od října. Pokud si jej Bílý dům v následujících dnech odmítne převzít, vydá se na „malou okružní jízdu po USA“, řekl Waschescio. Dar prezidentovi je dar americkému lidu, a je proto třeba zajistit, aby jej vidělo co nejvíce lidí, vysvětlil zástupce berlínského spolku.

sovca ( 10. listopadu 2019 05:56 )

Jo jo,není zeď jako zeď. Ta "Berlínská" byla špatná a ta "Americká" je OK.

alrych@yahoo.com ( 10. listopadu 2019 04:42 )

Skoda, ze ji neposlali celou, bylo by to alespon lacinejsi!

Zobrazit celou diskusi