Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Odstupte!“ Proti prezidentovi se v Bolívii postavila armáda. Zmizel Morales?

Aktualizováno -
10. listopadu 2019
21:39
Autor: ČTK - 
10. listopadu 2019
07:57

Velení bolivijské armády vyzvalo prezidenta Eva Moralese, aby podal demisi a pomohl tak uklidnit protesty v této jihoamerické zemi, informoval místní deník El Deber. Ten také zveřejnil záběry z okolí prezidentského paláce v metropoli, kde se shromáždili odpůrci prezidenta, aby mu předali výzvu k demisi. Server Infobae uvedl s odvoláním na bolivijskou televizi, že prezidentský speciál odletěl z letiště bolivijského hlavního města. Opoziční demonstranti v Bolívii v sobotu pronikli do sídel dvou státních médií v metropoli La Paz a donutili tamní zaměstnance, aby opustili své redakce a přestali vysílat. 

K demisi vyzval dnes Moralese velitel bolivijské armády Williams Kaliman. Armáda předtím vydala varování, že zasáhne proti ozbrojeným skupinám demonstrantů, pokud budou porušovat zákon.

K demisi prezidenta Moralese, který stojí v čele země od ledna 2006, vyzvalo dnes také několik lídrů opozice.

V Bolívii trvají už tři týdny masové manifestace po celé zemi, při nichž se střetávají příznivci a odpůrci prezidenta. Zažehl je výsledek prezidentských voleb z 20. října, v nichž podle nejvyššího volebního úřadu už v prvním kole opět zvítězil Morales. Opozice výsledky označila za podvod a pochybnosti vyjádřila také Organizace amerických států (OAS).

OAS prováděla v zemi audit výsledků voleb a dnes oznámila, že je provázely nesrovnalosti a že výsledek nelze uznat. Morales poté oznámil, že vypíše nové volby. To ale opozici nestačí a žádá jeho demisi.

Gustav_Andel ( 10. listopadu 2019 13:26 )

Je škoda, že stejně vyděšené nebyly *** například z našeho Rudého práva.

Zobrazit celou diskusi