Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Prezident přiletěl do azylu v Mexiku a zmínil puč: Mrtví v ulicích a obavy z krveprolití

Aktualizováno -
12. listopadu 2019
20:26
Autor: ČTK - 
12. listopadu 2019
07:25

Bývalý bolivijský prezident Evo Morales v úterý přiletěl do Mexika, které mu udělilo azyl. Na letišti, kam ho s mezipřistáním v Paraguayi dopravil stroj mexického letectva, ho přivítal tamní ministr zahraničí Marcelo Ebrard. Morales odstoupil v neděli po téměř 14 letech v čele Bolívie pod tlakem masových demonstrací a v reakci na výzvu armády. Dění ve své zemi dnes označil za puč.

Po výstupu z letadla Morales prohlásil, že Mexiko mu zachránilo život a že bude pokračovat v politice, dokud bude žít, napsala agentura Reuters.

Ebrard řekl, že jeho země nabídla Moralesovi azyl z humanitárních důvodů a že jeho život byl v Bolívii v ohrožení. Také mexická vláda podle šéfa diplomacie Moralesovu demisi považuje za následek vojenského puče.

Bývalý bolivijský prezident Evo Morales dorazil do Meika. (12.11.2019) Bývalý bolivijský prezident Evo Morales dorazil do Meika. (12.11.2019) | Reuters

Hlavní město La Paz ochromily násilné střety Moralesových příznivců a odpůrců, které si vyžádaly několik mrtvých a na 400 zraněných. Nepokoje vypukly kvůli výsledkům prezidentských voleb, v nichž podle volebního soudu zvítězil už v prvním kole Morales; opozice i Organizace amerických států (OAS) volby označily za zmanipulované.

Do La Pazu dorazily v pondělí tisíce Moralesových příznivců. Na záběrech ze sociálních sítí je slyšet, jak pochodují ulicemi a křičí "Ano, teď, občanskou válku!"

Barikády a evakuace politiků

Policie už v pondělí evakuovala z centra politiky včetně Jeanine Áňezové, která jako druhá místopředsedkyně Senátu formálně převzala vedení státu po demisích ostatních vysokých ústavních činitelů.

Na řadě míst vyrostly barikády střežené ozbrojenci z řad odpůrců exprezidenta, v některých čtvrtí staví barikády lidé u svých domů, aby je ochránili před rabováním. Zavřeny jsou tam též obchody.

Bolivijský prezident Evro Morales rezignoval a uprchl do mexického azylu Bolivijský prezident Evro Morales rezignoval a uprchl do mexického azylu | Reuters

„Odjíždím do Mexika s vděčností za otevřenost těchto bratří, kteří nám poskytli azyl pro záchranu našeho života. Bolí mě, že zemi opouštím z politických důvodů, ale vždy mi na ní bude záležet. Brzy se vrátím s větší silou a energií,“ napsal Morales na twitteru. Do Mexika se vydal z letiště v bolivijském městě Chimore, které je baštou jeho spojenců.

Policie bolivijského La Pazu v pondělí vyzvala armádu k posílení bezpečnosti v zemi, protože policejní síly k nastolení pořádku už nestačí. Podle zprávy televizní stanice Unitel armádní velení oznámilo, že proti „skupinám vandalů“ nasadí spolu s policisty své jednotky.

Velitel bolivijské armády generál Williams Kaliman oznámil, že vojáci se spolu s policisty pokusí vyhnout krveprolití. Vyzval občany, aby pomohli nastolit pořádek.

Protesty proti Moralesov v Bolívii Protesty proti Moralesov v Bolívii | Reuters

Podle agentury Reuters pochodují na hlavní město tisíce Moralesových příznivců a v ulicích La Pazu je očekávají barikády střežené ozbrojenci z řad odpůrců exprezidenta. Sám Morales podle mexického ministra zahraničí Marcela Ebrarda požádal v pondělí Mexiko o azyl, který mu byl udělen.

Zobrazit celou diskusi