Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Exprezidentovi (95) operovali mozek. „Potřebujeme, aby se celá země za něj modlila,“ říká pastor

Aktualizováno -
12. listopadu 2019
17:57
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
12. listopadu 2019
10:00

Bývalý americký prezident Jimmy Carter v úterý ve fakultní nemocnici Emory v Atlantě podstoupil chirurgický zákrok na hlavě. Operace, která měla podle Carterovy mluvčí exprezidentovi ulevit v tlaku na mozek, se obešla bez komplikací.

Carterovi způsobilo tlak na mozek krvácení po nedávných pádech. Podle mluvčí exprezidenta se pacient nyní po zákroku zotavuje. „Z operace nevzešly žádné komplikace. Prezident Carter zůstane v nemocnici tak dlouho, jak bude potřeba, na pozorování,“ potvrdila v dnešním prohlášení nadace Carter Center.

Církev oznámila, že tuto neděli nebude Carter svou třídu učit. „Potřebujeme jen, aby se celá země za něj modlila,“ řekl agentuře AP Carterův pastor Tony Lowden.

Exprezident USA Jimmy Carter (95) musel zpátky do nemocnice Exprezident USA Jimmy Carter (95) musel zpátky do nemocnice | Reuters

V říjnu byl Carter hospitalizován hned dvakrát, a to po dvou pádech, ke kterým došlo u něj doma. Z prvního si odnesl 14 stehů na čele těsně nad obočím, při druhém si zlomil pánev. Exprezident už v minulosti ukázal, že má tuhý kořínek, přežil rakovinu mozku i jater. Pokročilý věk ani dvě poslední nehody mu nebrání v tom, aby se dál věnoval charitativní práci, už od 80. let spolupracuje s neziskovou organizací Habitat for Humanity.

Exprezident skončil s monoklem

„Spadl jsem a praštil jsem se do čela o ostrý roh. Museli jsme do nemocnice, skončil jsem tak se 14 stehy nad obočím a monoklem, asi jste si všimli,“ vtipkoval Carter s ostatními dobrovolníky jen den po svém prvním pádu. „Dnešní setkání bylo ale moje priorita,“ neziskovka Habitat for Humanity se společně s Carterovými zasadila o stavbu domů pro potřebné nejen v USA, ale po celém světě.

Carter: Se smrtí jsem smířený

Počátkem listopadu Carter rovněž připustil, že „je zcela smířený se smrtí“, a to už od roku 2015, kdy mu lékaři diagnostikovali nádor na mozku. „Přirozeně jsem si myslel, že rychle umřu,“ svěřil se exprezident během mše ve městě Plains, kde žije. „Obrátil jsem se na Boha, neprosil jsem, aby mě nechal žít, ale aby mi pomohl se se smrtí smířit,“ uvedl Carter.

„Nezáleželo mi na tom, jestli zemřu, nebo budu žít, ale na tom, že mi bude chybět moje rodina a práce v Carterově centru a v nedělní škole. Tedy všechno, co mě v životě těší,“ nechal se slyšet. Jimmy Carter je významný politik Demokratické strany, prezidentem byl v letech 1977 až 1981 a je nejstarší žijící hlavou Spojených států. Exprezident se věnuje filantropii a humanitární činnosti a v roce 2002 dostal za aktivity v oblasti lidských práv Nobelovu cenu za mír.

Zobrazit celou diskusi