Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Nejvtipnější fotka přírody: Hravé lvíče uchvátilo porotce soutěže

Autor: Mii - 
13. listopadu 2019
00:01

Bylo to těžký boj. Soutěže Comedy Wildlife Photography Awards 2019 o nejlepší humornou fotku přírody se letos účastnilo mnoho skvělých snímků. Nakonec ale srdce porotců uchvátila fotografie mladého lvíčete, které sahá po genitáliích zřejmě svého otce. Vyfotila ji Sarah Skinnerová, jež je z výhry nadšená.

Soutěže se letos účastnilo přes 4000 fotografií z 68 zemí, do užšího posuzování se dostalo 40 finalistů. Jak ale pravili pořadatelé, snímek Skinnerové byl jasným vítězem. Žena, která se focením přírody živí, jej pojmenovala „Uchopte život za…“ a vyfotila ho v Botswaně při pozorování mladých lvů.

Lvíče na snímku je samička, která si chce hrát se svými rodiči. „Z celého srdce mě těší, že tato fotografie bude moci roznášet radost a smích po celém světě. Můžu vás ujistit, že malé lvici se daří a prosperuje ve své skupině. Znovu se mi ji podařilo vidět teď v říjnu,“ komentovala svou výhru Skinnerová.

Focení zvířat nemusí být věčné

Za soutěží Comedy Wildlife Photography Awards stojí profesionální fotografové a ochránci přírody Paul Joynson-Hicks a Tom Sullam. Účastnit se jí může kdokoli na světě a nevyžaduje žádný poplatek. Fotografické klání je drženo v humorném duchu, oba dva muži jím ale chtějí připomenout, jak je ochrana životního prostředí důležitá.

Fotografové proto během každého ročníku upozorňují, že pokud bude lidstvo pokračovat ve své dosavadní činnosti, žádná zvířata časem nebudeme potkávat – jednoduše vyhynout. Vybízí tak lidi, aby se zamysleli nad tím, jak vedou své životy.

Připomeňme si letošní finalisty:

Zobrazit celou diskusi