Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Krásná princezna Hajá se u soudu mračila. Se sultánem bojuje o děti i miliardy

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová - 
13. listopadu 2019
17:33

V Londýně začal ostře sledovaný proces mezi jordánskou princeznou Hajou bint al-Hussajn (45) a jejím manželem, dubajským korunním princem, premiérem Spojených arabských emirátů (SAE) a v podstatě nejmocnějším mužem země, šejchem Muhammadem bin Rašídem Al Maktúmem. Novináři kauze referují jako „rozvod století“ zvláště proto, že by princezna na svém miliardářském manželovi mohla vysoudit až 133 miliard korun. Šlechtičně jde ale především o děti a jejich bezpečí, uvedl deník Daily Mail.

Případem se zabývá Nejvyšší soud v Londýně s předsedajícím soudcem Andrewem McFarlanem, který stanovil přísné informační embargo. Reportéři nesmí do jednací místnosti, omezený přístup mají i v budově soudu, v tisku se nesmí objevit ani jména dětí, které spolu manželé mají, včetně pohlaví a věku sourozenců. Probíhající soud se zabývá tím, komu z rodičů budou děti svěřeny do péče, neřeší finanční vyrovnání ani další aspekty rozvodu.

Video  Ustaraná princezna Hajá dorazila k soudu  - Reuters
Video se připravuje ...

U předběžného slyšení princezna vyhrála

Před hlavním přelíčením proběhla ještě tři předběžná slyšení, dvě v červenci a jedno v říjnu. Šejch za sebe vždy poslal jen právníky, princezna Hajá se všech slyšení účastnila osobně. Podařilo se jí dosáhnout dílčího vítězství, sourozenci byli svěřeni pod ochranu britského Nejvyššího soudu, což znamená, že nesmí opustit zemi bez svolení soudce.

V červenci princezna rovněž zažádala o vydání příkazů na ochranu obětí nucených sňatků a domácího násilí. Chtěla by tím zajistit, aby její děti nemohly být odvezeny z Británie a přinuceny ke sňatku. Před soudem také vysvětlila, proč se rozhodla od manžela utéct, z Dubaje uprchla „ze strachu o život dětí i svůj vlastní“.

Soudní řízení by mělo trvat celý tento týden, princezna Hajá se slyšení účastní se svým týmem právníků. V úterý se novinářům podařilo zachytit její příjezd k soudní budově, tvářila se zachmuřeně a ustaraně. Po boku jí stála její hlavní zástupkyně Fiona Shackletonová, které se v Británii přezdívá „ocelová magnolie“. Mezi její klienty patří členové britské královské rodiny, zastupovala prince Andrewa během jeho rozvodu se Sarah Fergusonovou v roce 1992 a i prince Charlese během rozvodu s princeznou Dianou v roce 1996.

Soudce: Rozvod ještě vůbec nezačal

Šejch Muhammad v říjnu rozšířil tým svých advokátů, kromě Helen Wardové ho bude reprezentovat také David Pannick. Byl to právě on, kdo zastupoval u Nejvyššího soudu stěžovatele proti britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi a vyhrál.

O průběhu soudu nejsou známé žádné informace, soudce McFarlane slíbil, že po vynesení rozsudku podá tisku krátké tiskové prohlášení. Zdůraznil však, že se jedná pouze o děti páru a komu budou svěřeny do péče. „Rozvod jako takový ještě vůbec nezačal,“ oznámil předsedající soudce. Spekuluje se o tom, zda aspoň na jedno slyšení dorazí i šejch.

Latifino šokující svědectví

Princezna Hajá utekla i s dvěma dětmi z Dubaje letos v květnu, od té doby se skrývá ve svém londýnském sídle. K zoufalému kroku se rozhodla poté, co se dozvěděla o osudu svých nevlastních dcer, princezen Latify (33) a Šamzy. Dívky se v minulosti pokusily utéct před šejchovou krutostí, otec za nimi poslal své muže a princezny skončily zdrogované v domácím vězení. Hajá se obávala, že by se totéž mohlo stát jí nebo jejím dětem.

Hajá je šejchovou šestou a nejmladší manželkou, s ostatními větvemi jeho rodiny se nestýká. Šejch má navíc přes 20 dětí, hned několik z jeho dcer nese jméno Latifa. Právě Latifa upozornila na to, jak se korunní princ SAE chová k vlastním dětem. Ve videu, které publikovala krátce před svým útěkem v únoru 2018, popsala, jak ji otec nechal věznit, bít a mučit, když se ještě jako teenager pokusila poprvé utéct.

„Radši mě zabijte.“

Latifa měla svobodu na dosah, nedaleko indických břehů ji dostihli otcovi vojáci a odvlekli zpátky do Dubaje. Podle svědků z jachty, na které Latifa prchala, princezna křičela, aby ji „radši zabili“.  „Prostě mě tady zastřelte, neberte mě zpátky do Emirátů,“ byla přesná slova Latify, Blesku Zprávy je v exkluzivním rozhovoru zopakovala Finka Tiina Jauhiainenová, která jí pomáhala s útěkem a nyní se zasazuje o Latifino osvobození.

Díky snaze humanitárních organizací a přátel princezny Latify se případu začala věnovat pozornost. Zabývala se jím i princezna Hajá, která věřila tvrzení manžela, že se jeho dcera stala obětí vyděračů. Hajá do Dubaje pozvala svou kamarádku, irskou exprezidentku a bývalou velvyslankyni OSN pro lidská práva Mary Robinsonovou. Irka Latifu označila za „problémovou“ a dala za pravdu šejchovi, za což sklidila mezinárodní kritiku a nepřímo donutila Haju pátrat po pravdě.

Románek s bodyguardem?

Hajini známí sdělili tisku, že ji šokovalo, když se dozvěděla o manželově skutečné povaze. Začala okamžitě plánovat útěk. Úředníci dubajského královského paláce se princeznu snaží zdiskreditovat, prý udržovala „nevhodný vztah“ se svým britským bodyguardem Russellem Flowersem (36). Také on ještě před Hajou uprchl z Dubaje a nyní se má skrývat v kensingtonském sídle princezny, britskému tisku se podařilo zjistit, že nedávno zažádal o rozvod.

„Nemám nic, co bych vám k tomu řekl,“ sdělil Flowers novinářům. Bývalý voják princeznu a její dvě děti strážil přes 5 let a doprovázel ji na všechny domácí a zahraniční cesty. Podle zdrojů z Dubaje šejcha blízký vztah bodyguarda a jeho ženy znepokojoval. V jedné ze svých básní ji dokonce označil za „zrádkyni a nevěrnici“.

Další slyšení začne ve středu v pravé poledne londýnského času. Hajá je známou osobností hlavně ve světě sportu, Jordánsko v jezdectví reprezentovala dokonce na olympiádě. Podle humanitárních právníků má značnou šanci, že při s mocným šejchem vyhraje, což by znamenalo i naději pro Šamzu a Latifu.

Zobrazit celou diskusi