Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Skrytá kamera odhalila brutalitu na jatkách: Elektřina, kopání i posměšky zaměstnanců

Autor: ČTK, tva - 
14. října 2019
18:28

Veterináři podají trestní oznámení kvůli podezření na týrání zvířat na jatkách ve Všeticích na Benešovsku. Na případ upozornili ve videu aktivisté ze skupiny Zvířata nejíme, podle videa jde o společnost Jokoma. Veterináři nyní řeší míru používání elektrických pohaněčů, kopání do zvířat nebo nevhodné vláčení zvířat, řekl v pondělí ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Vyjádření společnosti ČTK shání. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) nařídil mimořádnou kontrolu všech jatek v ČR.

Jednání zachycené na videu je na jakýchkoliv jatkách v ČR naprosto nepřijatelné. Kromě prošetření stávajícího případu jsem proto okamžitě nařídil SVS mimořádnou kontrolu všech jatek v celé ČR,“ uvedl Toman. Veterináři z ústředí také nyní prověřují, jak fungoval tamní veterinární dozor.

Zvířata se nesmějí převážet zraněná

„Státní veterinární správa ihned po zhlédnutí předmětného videa začala případ prošetřovat. Platná legislativa mimo jiné omezuje například míru používání elektrických pohaněčů. V rozporu se zásadami etického chování ke zvířatům na jatkách je také vláčení zvířat a kopání do nich, jehož se personál na videu dopouští,“ dodal Vorlíček. Podle ústředního ředitele SVS Zbyňka Semeráda se v případě zjištění pochybení vyvodí důsledky vůči inspektorům, kteří měli jatka kontrolovat. Prověřit by se měli také chovatelé zvířat a přepravci zvířat na místo porážky.

Podle Lukáše Vincoura, který video zveřejnil, jde o záběry z letošního léta. „Dochází k tomu, že používají elektrické pohaněče na místa, kde nesmí, jako jsou hlava a záda. Pak je tam tahání zraněného zvířete za hlavu,“ popsal v pondělí Vincour ČTK. Zvířata by se podle něj také neměla převážet zraněná. „Pokud je zraněné, tak se musí usmrtit ve voze. Oni je tahali vleže,“ dodal. Na videu je rovněž slyšet, jak se zaměstnanci jatek zvířatům vysmívají. Vincourova skupina se snaží prosadit, aby byly na českých jatkách povinné kamery, které by podobné excesy nahrávaly.

alexie98 ( 18. října 2019 16:11 )

Ježíš teď jste všichni moralisti? Když se to bude dělat podle vas stejně špatně, mastný držky máte,chce někomu nadávat začnete u sebe!! Když se to bude dělat jak chcetete zabije se týdně 20 prasat amax 4 hovězího ,dáte pak trojnásobek ceny,a díval se někdo jak se to dělá v cizině ,pak tady rikejte něco o sadizmu ,Rakousko 1000 až 1200 prasat za směnu hmmm!!! Jak to asi probíhá ?ale jdete do kauflandu a kopite si to tyrany zvíře!!! Zamyslete se

ivuska1 ( 16. října 2019 15:02 )

Kdyz tady ctu nektere prispevky ,tak si cim dal tim vic myslim, ze tito ubozaci bezcitni by meli byt odstraneny pro dobro teto planety a slusnych , hodnych lidi. Takovy bezcitni pachaji zlo a jsou odpadem.

Ten-co-vidi ( 16. října 2019 11:26 )

Po dochodu Havla bylo zjištěno, že ano.

naidka ( 15. října 2019 19:45 )

Viděla jsem jen zlomek videa. Na jatkách pracují hovada, spodina společnosti. Věčně ožralí, bezcitní hulváti a takové tam drží, protože by nikdo jiný tak hroznou práci nedělal, jenom naprostý otrlý sviňák.

starymlok ( 15. října 2019 18:07 )

Kdysi jsem musel na exkurzi do jatek.Už nikdy bych nechtěl něco podobného zažít.Nářek zvířat,která cítí krev a blbce,co je k porážce nahání .
Zaměstnanci jatek /min.80%/jsou potenciální zločinci.Je jim jedno,kam praští,nebo kopnou.H.o.va.da

Zobrazit celou diskusi