Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Krejčíř si stěžoval na matraci i hrozbu vraždy. Češi prověřili, jak si žije ve vězení

Autor: ČTK - 
15. října 2019
06:02

Pracovníci českého velvyslanectví v Jihoafrické republice minulý týden prověřovali, v jakých podmínkách žije v johannesburské věznici Čech Radovan Krejčíř, jaký má přístup k lékařské péči a ke komunikaci s právním zástupcem. Napsala to dnešní MF Dnes. Po dřívější obdobné návštěvě u Krejčíře české velvyslanectví oficiálně podpořilo požadavky odsouzeného na zlepšení podmínek v tamním vězení.

„Bez dalších podrobností můžeme potvrdit, že konzulární návštěva u něj (Krejčíře) proběhla 9. října, tedy v polovině minulého týdne,“ cituje deník mluvčí ministerstva zahraničí Zuzanu Štíchovou.

Krejčíř je v JAR vězněn od roku 2013, v roce 2016 zde byl odsouzen k 35 letům vězení za pokus o vraždu, únos, mučení a obchod s drogami.

O Krejčířových stížnostech na podmínky v jihoafrickém vězení loni informovala tamní média. Krejčíř uvedl, že se ho takto jihoafrické úřady snaží zabít, nebo vytvořit takové podmínky, aby se zabil sám. Tvrdil mimo jiné, že žije v cele o ploše 3,9 metru čtverečních, což neodpovídá mezinárodně uznávanému minimu 5,5 metru čtverečních.

Video  Krejčíř u soudu  - Eva Pospíšilová,Ladislav Křivan
Video se připravuje ...

Stěžoval si na nekvalitní matraci, z níž ho bolí záda, na vězeňskou stravu a na to, že mu byl zabaven počítač, a nemůže se tak přes komunikační program Skype spojit s rodinou.

Letos Krejčířovi příbuzní v tisku varovali před tím, že Čech bude brzy zavražděn, pokud nebude z johannesburgské věznice Leeuwkop přeložen do jiného zařízení. Jihoafrická vězeňská správa podle místních médií následně ujistila, že Krejčířův život v této věznici s maximální mírou ostrahy není ohrožen.

Krejčíř uprchl z České republiky v roce 2005, v JAR žije od roku 2007. Pražský vrchní soud mu loni v březnu pravomocně potvrdil za pokus o vytunelování státního podniku Čepro a za řadu dalších činů souhrnný trest 15 let vězení. Krejčíř v kauze podal dovolání k Nejvyššímu soudu. V JAR čelí podezření také z několika pokusů o útěk a ze spiknutí s cílem zavraždit policistu a právního konzultanta.

Video  Vilu Radovana Krejčíře zasáhl v noci na 20. srpna 2019 požár.  - David Malík
Video se připravuje ...

tomlk007 ( 15. října 2019 08:54 )

tekyla ( 15. října 2019 08:49 )

české velvvyslanectví podpořilo požadavky zločince,vraha Krejčího tak to mé pos.r je to nesku­tečné,­humus­,saj­rajt­.Oni chlapečkovi ubližují a naší idioti ho jezdí podpořit vykopat holotu vyslancu at dělají něco užitečného za naše peníze všude je stejná verbež!! vrána k vráně.

vasounek ( 15. října 2019 08:21 )

Je mi na blití z toho jak se naše vláda stará o lumpy kteří porušují zákony a utrácí peníze které by mohla dát na nemocné aby se nemusely dělat sbírky.Ty hovada by si měli uvědomit,že do vězení se nechodí na rekreaci jak si myslí Rath a spol,vybavení věznic je mnohem luxusnější než důchoďáky.

hahans ( 15. října 2019 08:05 )

Jaký mělo smysl navštěvovat zločince ? Snad jedině zr státního rozpočtu placený výlet do Jihoafrické republiky !

bostonskyviitr ( 15. října 2019 07:39 )

Chcípni tam kreaturo!!

Zobrazit celou diskusi