V ekonomice panuje nezvykle velká nejistota, může za to brexit, říká David Marek

David Marek

David Marek Zdroj: repro Reflex/archiv Davida Marka

Hned tři instituce najednou zveřejnily odhad vývoje české ekonomiky - Česká národní banka, ministerstvo financí i Evropská komise. Všechny výhled pro příští rok zhoršily, a to kvůli rizikům vyplývajícím z hospodářského vývoje v zahraničí. Letos i příští rok by měl být ekonomický růst podle institucí tažen výdaji domácností na spotřebu podpořenými rychlým růstem mezd. Na otázky E15 reagoval hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek.

Dalo se zhoršení prognóz čekat?

Pro nás to není překvapení. Podobný vývoj jsme už odhadovali v našich analýzách. Bylo třeba s tím počítat. Řada rizik se upřesňuje s ohledem na poslední vývoj v Německu.

Podle ČNB ekonomika v roce 2020 stoupne o 2,4 procenta, podle ministerstva financí o dvě procenta a podle EK o 2,2 procenta.

To těžko soudit. Za rozdíly ale určitě je větší než obvyklá míra nejistoty.

Čím je způsobena?

Zcela jistě tím, že nikdo přesně neví, jak dopadne brexit. Zda bude s dohodou, anebo přijde ta úplně nejhorší varianta. Dalším faktorem je samozřejmě obchodní válka mezi USA a Čínou.

Jak si vysvětlit, že se liší odhady ČNB a ministerstva financí. Proč je úřad Aleny Schillerové (ANO) ve své prognóze znatelně opatrnější a centrální banka se naopak snaží vhánět do dalšího vývoje optimismus?

Myslím, že za tím není třeba hledat nějaký rozpor. Na druhé straně je možné, že ministerstvo chce krotit další možné navyšování vládních výdajů. Obecně platí, že banka a ministerstvo používají jiné ekonomické modely.