Akcie Applu jsou na historickém maximu. Povzbudila je naděje na konec obchodní války

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Reuters

Šéf Applu Tim Cook
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Šéf Applu Tim Cook
Americký prezident Donald Trump
6
Fotogalerie

Akcie americké technologické společnosti Apple v pátek vystoupaly na rekordní hodnotu za celou svou historii. Koncem obchodování dosáhly hodnoty 236,21 dolaru za akcii. Tržní hodnota podniku tak přesáhla hranici bilionu dolarů.  

K růstu akcií Applu přispěla podle analytiků naděje na konec obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou. Vyjednávačům z obou zemí se v pátek podařilo uzavřít částečnou dohodu, která znamená příměří v obchodní válce. 

Ta zároveň dává základy pro širší dohodu, kterou by prezidenti Donald Trump a Si Ťin-pching mohli podepsat ještě v letošním roce. Čína souhlasila s některými ústupky v otázce zemědělských produktů a USA poskytnou určité celní úlevy.

"Příznivé páteční zprávy signalizují, že hrozbu zásadního celosvětového útlumu mohou politici odvrátit, pokud se budou umět dohodnout a nebude jim k tomu chybět vůle," řekl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. "Zdá se, že vrcholní světoví politici si stále zřetelněji uvědomují, že obchodní válka ekonomicky poškozuje obě strany sporu a vlastně celý svět," dodal.

Optimismus dále vzbuzuje poptávka po chytrých telefonech iPhone 11. "Především na čínském trhu je velmi silná," uvedl analytik společnosti Wedbush Daniel Ives, kterého citoval server Market Insider.   

Kvůli jednání o obchodní dohodě se dařilo i dalším akciím v USA. Index Dow Jones stoupl o 1,2 procenta na 26 817 bodů a Nasdaq o 1,3 procenta na 8057 bodů.