Platba kartou v Česku v číslech: 12,2 milionu karet, 5461 bankomatů

Platební karty

Platební karty Zdroj: Sean MacEntee/flickr

.
Ilustrační foto
...
Platba kartou (ilustrační foto)
5
Fotogalerie

Počet vydaných platebních karet v Česku v prvním pololetí letošního roku stoupl o 430 tísíc na 12,24 milionu. Vyplývá to ze statistik, které zveřejnilo Sdružení pro bankovní karty. Hranici deseti milionů překročil počet karet v Česku v roce 2011. Vzrostl i počet bankomatů a transakcí. 

„Prostředí platebních karet na domácím trhu bylo i ve druhém čtvrtletí 2019 významně charakterizované využíváním progresivních technologií, zejména bezkontaktních NFC technologií a mobilních plateb (mj. Apple Pay, Google Pay),“ uvedl výkonný ředitel sdružení Roman Kotlán.

Počet bankomatů stoupl za letošní první pololetí o 87 na 5461. Počet výběrů hotovosti z bankomatů klesl meziročně o 15 milionů na 46,8 milionu. Objem transakcí přesáhl ve druhém čtvrtletí 210 miliard korun, meziročně byl o zhruba deset miliard korun vyšší.

Vývoj počtu vydaných platebních karet v Česku.Vývoj počtu vydaných platebních karet v Česku.|E15, Sdružení pro bankovní karty

Počet karetních transakcí v obchodech činil od dubna do konce června 327,3 milionu, o 53,7 milionu meziročně více. Objem plateb v obchodech vzrostl v tomto období o 34,6 miliardy na 207 miliard korun.

„Velmi rychle roste počet lidí, kteří při placení spoléhají jen na platební kartu. Vedle pohodlí a vyšší bezpečnosti je za tímto pozitivní růstem i strmý rozvoj mobilních plateb a zvyšující se dostupnost bezkontaktního placení ve všech oblastech včetně dopravy, veřejného sektoru a festivalů,“ uvedl generální ředitel Mastercard pro ČR a Slovensko Michal Čarný.