Volkswagenu se zpomalení ekonomiky zatím netýká. Zvýšil odbyt skoro o desetinu

Nové logo Volkswagenu

Nové logo Volkswagenu Zdroj: Reuters

Volkswagen
Volkswagen
Volkswagen
Volkswagen ID.3
Volkswagen ID.3
6
Fotogalerie

Německý automobilový koncern Volkswagen v září meziročně zvýšil odbyt o 9,2 procenta na 904 200 vozů. V srpnu odbyt asi o tři procenta klesl a firma uvedla, že za první tři čtvrtletí se snížil o 1,5 procenta zhruba na osm milionů vozů. Za poklesem je zejména slabší poptávka v Číně, která je největším trhem koncernu. Jeho součástí je i česká Škoda Auto.

Za výrazným zářijovým růstem stála skutečnost, že loni v září odbyt prudce klesl v důsledku komplikací souvisejících s přechodem na nová pravidla pro testování emisí.

Koncern upozornil, že minulý měsíc pokračoval ve zvyšování podílu na klesajícím světovém trhu s automobily. V Evropě odbyt zvýšil o 31 procent a v Německu o 58 procent. Firmě se v září podařilo dosáhnout mírného nárůstu i v Číně, kde odbyt vzrostl o 0,2 procenta. Ve Spojených státech nicméně firma vykázala pokles o 11,5 procenta.

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto už ve středu oznámila, že svým zákazníkům za první tři čtvrtletí roku dodala 913 700 aut. Jde o meziroční pokles o 2,7 procenta, důvodem zůstává klesající trh s osobními automobily v Číně. V září ale odbyt škodovek meziročně vzrostl o 7,5 procenta na 102 tisíc vozů.