Z památkově chráněné vily na Vinohradech má zůstat jen zeď

Napůl zdemolovaná vila na pražských Vinohradech v ulici Na Šafránce 12 je podle stavebního úřadu chráněna před působením povětrnostních vlivů.

Napůl zdemolovaná vila na pražských Vinohradech v ulici Na Šafránce 12 je podle stavebního úřadu chráněna před působením povětrnostních vlivů. Zdroj: Michaela Szkanderová

Podle informací serveru E15.cz podal majitel nemovitosti na magistrát návrh, aby ze součásti památkově chráněného vilového komplexu architekta Františka Alberta Libry zůstala jen zeď směrem do ulice Na Šafránce.
Demoliční bagr se začal do vily zakusovat na konci listopadu 2018. Úřady ale nelegální akci zastavily. 
Kvůli nepovolené demolici vede stavební úřad pět přestupkových řízení. Ani jedno není pravomocně ukončené.
Vila je na území Prahy 10. Starostka tamní radnice Renata Chmelová si stěžuje, že městská část je v takových situacích bezzubá.
Majitelem nemovitosti je společnost AWM Bohemia CZ. Její akcionářka Veronika Hofmanová má podle již dřívějšího zjištění deníku Blesk blízko k podnikateli Janu Kočkovi.
15
Fotogalerie

Prvorepublikové vile v Praze na Vinohradech, kterou poničila loňská nepovolená demolice, hrozí, že se již do původního stavu nevrátí. Podle informací deníku E15 podal majitel nemovitosti na magistrát návrh, aby ze součásti památkově chráněného vilového komplexu architekta Františka Alberta Libry zůstala jen zeď směrem do ulice Na Šafránce.

„Odboru památkové péče pražského magistrátu byla v srpnu předložena žádost ´k zachování prvků a stavebních konstrukcí´ objektu v ulici Na Šafránce 12. Odbor památkové péče požádal o vyjádření Národní památkový ústav. Následně na základě jeho vyjádření vydá odbor památkové péče magistrátu závazné stanovisko k návrhu,“ sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman. 

Majitelem nemovitosti je společnost AWM Bohemia CZ. Jediná akcionářka společnosti Veronika Hofmanová a její manžel Martin Hofman mají podle již dřívějšího zjištění deníku Blesk blízko k podnikateli Janu Kočkovi. „Vůbec se k tomu nehodlám vyjadřovat,“ reagoval na otázky ohledně nemovitosti a firmy její prokurista Bohumil Ladman. 

Demoliční bagr se začal do vily zakusovat na konci listopadu 2018. Úřady ale nelegální akci zastavily. 

„Stavební úřad je povinen ze své úřední povinnosti nařídit vlastníkovi stavby obnovení jejího předcházejícího stavu, pokud je na takové obnově veřejný zájem. Obnovení se týká stavby, u které byly bez stavebního povolení nebo v rozporu s ním provedeny stavební úpravy spočívající v odstranění některé části stavby,“ uvedla advokátka Veronika Slobodová z právní kanceláře Bjalončik Slobodová advokáti.

Firma AWM Bohemia CZ do toho ale vrazila klín žádostí o dodatečné povolení stavby. O žádosti stavební úřad dosud nerozhodl. 

Vila je na území Prahy 10. Starostka tamní radnice Renata Chmelová si stěžuje, že městská část je v takových situacích bezzubá. Stavební úřady jsou totiž v rámci přeneseného výkonu státní správy od radnic oddělené. 

„Jako místní samospráva nemáme žádnou možnost vstupovat nebo i jen nahlížet do řízení,“ řekla starostka Prahy 10 Renata Chmelová. Podle političky by pomohlo, kdyby nelegální demolice byla podobně jako na Slovensku trestným činem. 

„S dotčenými osobami bylo ze strany stavebního úřadu zahájeno pět přestupkových řízení z důvodu porušení stavebního zákona,“ sdělila Dana Rafflová, vedoucí stavebního odboru Prahy 10. Ani jedno z nich není pravomocně ukončeno.