E15 z Web Summitu: Microsoft se inspiruje českou historií, Češi od Microsoftu a spol. moc ne

Panel s členem americké sněmovny reprezentantů Ro Khannou, prezidentem Microsoftu Bradem Smithem a moderátorkou televize CNBC Karen Tsoovou.

Panel s členem americké sněmovny reprezentantů Ro Khannou, prezidentem Microsoftu Bradem Smithem a moderátorkou televize CNBC Karen Tsoovou. Zdroj: Michal Šenk

Okupace Československa
Okupace Československa
Revolut
Okupace Československa
5
Fotogalerie

Víte kdo je to Hans Jochen Scheidler? Díky jeho činu spojeného s okupací Československa vojsky Varšavské smlouvy si tento muž pravidelně volá s prezidentem Microsoftu Bradem Smithem. Toto sdělení z prezentace předního manažera jedné z nejprogresivnějších firem světa doplněné o působivou fotku sovětských tanků v Praze je jednou z mála českých stop na akci Web Summit v Lisabonu.

Přitom Česko pod vedením premiéra Andreje Babiše a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka chce být digitální ekonomikou.

Transformace směrem k vyspělé technologické společnosti a zemi má být klíčovou agendou současné politické garnitury. V Lisabonu, na zřejmě největší konferenci svého druhu v Evropě a jedné z nejzásadnějších i na světě, to ale vidět není.

Přes 70 tisíc návštěvníků zde představuje své vize vývoje civilizace v napojení na technologie a zároveň tyto vize konzumuje, inspiruje se jimi navzájem.

Jsou tu špičky byznysu, médií i politici, influenceři. Pomyslete na firmu, která vás v poslední době nějak zaujala a nejspíš tu bude mít svého šéfa, zakladatele nebo člena nejužšího vedení.

Kdo je Hans Jochen Scheidler?

Občan východního Německa po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy tisknul a distribuoval stovky letáků protestujících proti tomuto činu. Dostal za to dva a půl roku vězení, které měl strávit v pracovním táboře Hohenschönhausen v Berlíně. Po necelém roce byl sice propuštěn, nemohl ale pokračovat ve své akademické dráze fyzika. Dnes působí jako průvodce v památníku připomínající pracovní tábor Hohenschönhausen. Podle prezidenta Microsoftu Brada Smithe je Scheidler obrovsky inspirativním člověkem a pravidelně spolu konzultují různá témata.

Jen namátkou: Kevin Weil (spoluautor projektu digitální měny Libra), Kuo Pching (šéf Huawei), Katherine Maherová (šéfka Wikimedia Foundation), Nikolaj Storonskij (zakladatel Revolutu), Brad Bao (šéf Lime), Steve Schwarzman (šéf Blackstone), Vladimir Kličko (boxerská legenda, dnes motivační řečník), Tony Blair, Edward Snowden a tak dále.

Ze stovek vystupujících zastupují Česko pouze eurokomisařka Věra Jourová a zakladatel společnosti Socialbakers, dnes zaměstnaný vývojem své platformy Time is Ltd. Jan Řežáb.

O češtinu mezi běžnými návštěvníky konference, případně mezi novináři, člověk nezakopne. Ano, Lisabon není nejblíž, vstupné na tuto akci není levné (dosahuje 1 500 eur).

Ale své stánky a viditelnou aktivitu tu má Belgie, Kypr, Maďarsko, řada start-upových akcelerátorů napříč Evropou a světem včetně těch ze Slovenska. Ostatně jednou z populárních přednášek tu byla řeč někdejšího slovenského prezidenta Andreje Kisky.

Témata, která se tu řeší, přitom bude i Česko stoprocentně potřebovat. Jak bude v budoucnu vypadat a fungovat navigace? Není na oběžné dráze už příliš odpadu? Jak čelit fake news? Je Siri projevem sexismu? Prezident Microsoftu Smith se v rámci své řeči ptal třeba takto: "Vstupujeme do dvacátých let, a ta budou stěžejní ohledně našeho přístupu k umělé inteligenci. Přijdou kvůli robotům lidé o práci? Kdo má mít přístup k datům?"

Odpovědi, minimálně jasné odpovědi, Web Summit, nenabízí. Diskuzi, dokonce plodnou diskuzi, ale ano. A Česko u stolu chybí.

Zaujal vás článek a chcete celý časopis na toto téma? Kupte si ho v naší online trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte a další pracovní den máte ve schránce. Doprava je zdarma.