Maďarské volby: Budapešť bude mít zeleného primátora, Györ „hvězdu“ sexuálního skandálu

Nový primátor maďarské metropole Gergely Karáscony.

Nový primátor maďarské metropole Gergely Karáscony. Zdroj: Reuters

Nový primátor maďarské metropole Gergely Karáscony.
Nový primátor maďarské metropole Gergely Karáscony.
Bývalý primátor Budapešti István Tarlós.
Bývalý primátor Budapešti István Tarlós.
5
Fotogalerie

Maďarský Fidesz premiéra Viktora Orbána ztratil v nedělních komunálních volbách Budapešť. Primátorem hlavního města se stane Gergely Karácsony, za kterým se dokázala sjednotit opozice. Komentátoři podotýkají, že jde o největší volební neúspěch Orbána v této dekádě. A nervózní musí být Orbán i jinde, třeba, co se týče Györu. 

Karácsony ze zelené partaje Dialog pro Maďarsko získal v maďarské metropoli téměř 51 procent hlasů, dosavadní primátor za Fidesz István Tarlós 44 procent. „Tyto volby prokázaly, že spolupráce opozice funguje. S novou strategií dosáhla nejlepšího výsledku za poslední roky,“ konstatoval pro AFP politolog András Bíró-Nagy. Čtyřiačtyřicetiletý Karácsony slíbil, že se Budapešť stane svobodnou a zelenou metropolí a vrátí se do Evropy. Nechce však proti vládě bojovat, nabízí jí kooperaci.

K vládě kritické strany byly úspěšné i v dalších městech, například Miškovci či Segedíně. Orbán ale zdůrazňuje, že celkově zůstává Fidesz nejsilnějším uskupením v zemi. „Na celostátní úrovni jsou výsledky dobré, ale v Budapešti se nad tím musíme zamyslet,“ řekl novinářům Tarlós. Z opozičních stran už zaznělo, že budapešťský výsledek značí únavu voličů z dlouholeté vlády Orbána a je příslibem do budoucna.  

V dalším důležitém maďarském městě v Györu vše zůstává u zavedených pořádků, otázkou ale je, na jak dlouho. 

Vyhrál sice dosavadní starosta Zsolt Borkai za Fidesz. Dokonce i přes skandál kolem nahrávky, která zachycovala starostu při sexuálních orgiích na jachtě a která byla zveřejněna krátce před volbami. 

Nahrávka se objevila na několika pornografických serverech, přebrala ji i řada dalších médií. Borkai (54), ženatý otec dvou dětí, je na ní zobrazen v divoké společnosti spoře oděných žen. 

Podle agentur a maďarských médií to je pro něj osobně i pro stranu, která vyznává křesťanské hodnoty, a která kritizuje západní Evropu za rozvolněnou morálku, ponižující okolnost. Orbán by se měl věcí dále zabývat a komentátoři zatím jen odhadují, jaký bude další Borkaiův osud.