Menu Zavřít

Politika prospívá byznysu. Trumpovy hotely po roce 2015 prudce zvýšily obrat

12. 11. 2019
Autor: čtk

Hotely náležející do realitní říše prezidenta Donalda Trumpa od jeho zvolení v roce 2016 skokově zvýšily svůj obrat, z velké většiny díky objednávkám republikánských aktivistů a prezidentových stoupenců. Vyplývá to ze zjištění americké organizace Public Citizen, o němž informoval zpravodajský web Politico.

Zatímco mezi lety 2012 a 2014 republikánské akční skupiny a volební spolky utratily za Trumpovy hotely necelých 70 tisíc dolarů (1,6 milionu korun), od června 2015, kdy nynější prezident ohlásil svou kandidaturu, to bylo víc než 19 milionů dolarů (440 milionů korun). Podle opozičních demokratů si tak republikánské politické skupiny snaží získat Trumpovu přízeň, případně usilují o osobní kontakt s ním.

Demokraté Trumpa obviňují, že svého úřadu zneužívá k osobnímu obohacení, zejména prostřednictvím svých golfových letovisek a hotelů. „Prezident Trump přivedl k dokonalosti obírání lidí usilujících o získání politického vlivu. Je to teď ve Washingtonu standardní postup,“ komentoval zprávu Public Citizen demokratických poslanec Sněmovny reprezentantů Jamie Raskin.

Podle serveru Politico využilo od prezidentovy inaugurace služeb Trumpových hotelů 179 zahraničních delegací, podnikatelů, obchodníků nebo náboženských činitelů. Byly to mimo jiné návštěvy z Ázerbájdžánu, Indie, Turecka, Ukrajiny, Rumunska nebo Saúdské Arábie. Manažeři mobilního operátora T-Mobile podle zjištění organizace Public Citizen pobývali v Trumpově washingtonském hotelu v době, kdy firma usilovala o schválení fúze s operátorem Sprint.

Mluvčí Bílého domu Judd Deere zprávu komentoval slovy, že Trump po zvolení opustil operativní řízení svých firem a z jejich fungování nemá žádný osobní prospěch.

Cena za Trumpův odkaz: Grónsko by stálo biliony dolarů

 Grónské hlavní město Nuuk

Přečtěte si také:

Krach, jaký svět neviděl. Trump varuje před propadem trhu, pokud nebude znovu zvolen

Trump věří, že může odvolat šéfa Fedu kvůli odlišnému názoru na měnovou politiku

BRAND24

Ekonomika USA překonala rekord v délce nepřetržitého růstu. V expanzi pokračuje přes deset let

Šesti z deseti Američanů se nelíbí, jak Trump vykonává úřad prezidenta

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).