Menu Zavřít

Stát se zbavuje všech zásob strategických kovů. Prodej vynese státu dvě miliardy

17. 11. 2019
Autor: Martin Pinkas

Když se na jaře sestavovaly hrubé obrysy státního rozpočtu, premiér Andrej Babiš se nezdráhal pochlubit, že jeho vláda našla 8,6 miliardy a že bude líp. Nyní když poslanci ve sněmovně státní rozpočet podrobně rozebírají, se ukazuje, že nalezené miliardy určené na sociální dárky půjdou třeba na úkor Správy státních hmotných rezerv (SSHR). Tedy organizace, která má Česko držet nad vodou, pokud přijdou rozsáhlá sucha, výpadky elektřiny, ropy, povodně a podobně.

Správa má podle představ ministerstva financí prodat do dvou let všechny vzácné kovy, které ze strategických důvodů drží. Úřad ministryně Aleny Schillerové „podojil“ správu rezerv hned dvakrát. Kromě prodeje kovů ještě na jejím vlastním rozpočtu. Přehledně: Správa musí příští rok prodat kovy za 600 milionů a v roce 2021 pak zbytek za 1,6 miliardy, a Česko tím zcela přijde o strategické zásoby této suroviny.

Navíc má správa meziročně snížený rozpočet o více než sto milionů korun, což v praxi znamená, že de facto přestane modernizovat starou techniku a nakupovat novou. Mimochodem SSHR má elektrocentrály ze sedmdesátých let a v případě krize je připravena posílat do terénu Pragy V3S.

Má stát šetřit na rozpočtu Správy státních hmotných rezerv?

Informaci o škrtech představil před pár dny na hospodářském výboru poslancům předseda organizace Pavel Švagr. „Příjmy z prodeje kovů budou odvedeny do státního rozpočtu a není možné je využít na financování našich nákupů,“ podotkl předseda SSHR. Poslanci výboru neskrývali rozhořčení. „Nevím, na základě čeho si vláda dovoluje drancovat. A to říkám se vší odpovědností koaličního poslance,“ řekl Petr Dolínek z ČSSD. Bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka navíc upozornil, že jeho někdejší resort už za jeho úřadování chtěl, aby správa více nakupovala. „Co se týká zemědělství, u některých komodit nemáme zásoby dostačující ani ve dnech,“ řekl.

Aby bylo zřejmé, jak velké jsou finanční možnosti SSHR, je potřeba se podívat na její rozpočet. Ten činí ročně přibližně 2,5 miliardy korun. Dvě miliardy z toho jsou náklady na uchování a ochraňování stávajících zásob, zbytek tvoří režie správy či mzdy (průměrná je 38 tisíc hrubého, správa na příští rok škrtá 11 míst). Je proto zřejmé, že škrtání více než sta milionů je pro správu zásadní suma.

Ministerstvo financí říká, že ke škrtům přistoupilo proto, že správě dlouhodobě peníze přebývají. „U této kapitoly je dlouhodobě vykazován vysoký zůstatek nároků z nespotřebovaných výdajů minulých let, tento zůstatek v současné době dosahuje částky 549 milionů. Je vysoce pravděpodobné, že značná část těchto nároků nebude ani v letošním roce realizována a bude přenesena do příštího roku. O částku nároků z nespotřebovaných výdajů bude moci správa překročit schválené výdaje ve svém rozpočtu pro rok 2020,“ říká mluvčí ministerstva financí Zdeněk Vojtěch. Potíž teorie ministerstva financí je nicméně v tom, že část peněz, které přebývají, je účelově vázána na již uskutečněné tendry, například na velkokapacitní stany nebo nákupy potravin.


Vyrovnané rozpočty mívali zakódované skoro všichni správci naší národní kasy. Zlomili to až Zemanovi socialisté. čtěte více v eseji Zapomenutá historie českých skrblíků

 Ilustrace k eseji Zapomenutá historie českých skrblíků


Správa hmotných rezerv chtěla do budoucna nakupovat mimo jiné i elektrocentrály, které se využívají například při povodních. V plánu bylo i pořízení velkoobjemových cisteren na vodu v boji proti suchu nebo mobilní laboratoř, která by mohla odhalovat například obsah podezřelých zásilek.

Komu zvoní hrana

Ohledně prodeje kovů, jako jsou hliník, nikl či měď, pak ministerstvo odkazuje na resort průmyslu a obchodu, který prý už tyto strategické zásoby nechce držet. Není to ovšem tak jednoduché. Kovy mají sloužit i obrannému průmyslu, a to třeba v době válečného konfliktu na výrobu nábojů. A resort obrany bohorovnost ministra průmyslu Karla Havlíčka příliš nesdílí, i když to prozatím neříká otevřeně. „V nejbližších dnech jsou plánována jednání,“ řekl mluvčí ministerstva obrany Marek Vala.

V prodeji kovů visí ve vzduchu několik otázek, na které dosud nejsou odpovědi. Třeba co se stane, pokud se SSHR nepodaří všechny kovy prodat, nebo kdo by zaplatil rozdíl, pokud by se jí na trhu nepodařilo zajistit požadovanou cenu. Se 600 miliony na příští rok už ministerstvo financí pevně počítá v návrhu rozpočtu. Těžko ovšem říci, jestli se otazníky někdo reálně zabývá. Dvě miliardy, které prodej státních kovů přinese, mají už předem dané využití.

Studenti a důchodci je zhruba za čtyři měsíce projezdí na slevách vlakem a autobusem.

Dále čtěte:

Recese: český automobilový průmysl se připravuje na horší časy

Recese: konjunktuře v Německu dochází dech, a nám též

Recese: pár aut zimu nedělá

Úředník na dlažbě. Babišova vláda chystá masivní propouštění

Pramáti všech krizí. Krach vídeňské burzy z roku 1873 pocítil celý svět

CONTENT24

Recese: už je tady zase

 Burza cenných papírů, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).