Skopeček: Absurdní ekonomické recepty z Dánska

Jan Skopeček

REAKCE JANA SKOPEČKA | Na INFO.CZ vyšel v uplynulých dnech rozhovor s hlavním ekonomem dánské Saxo Bank Steenem Jakobsenem o evropské ekonomice, riziku blížící se recese a možnostech, jak jí čelit, o národních měnách v EU, potřebě restrukturalizace evropských ekonomik atd. Spíše než hodnotově neutrální ekonomická analýza příčin pomalého růstu a problémů evropských ekonomik a eurozóny je to obhajoba EU, respektive integrace jako takové.

Nejsilnější tezí, se kterou Steen Jakobsen v rozhovoru přichází, je tvrzení, že „národní měna je jenom hezké politické gesto, iluze svobody. Všechny ty údajně svobodné měny jsou závislé na Evropské centrální bance a na evropské ekonomice,“ říká hlavní ekonom Saxo Bank Jakobsen.

Pak si ale položme otázku, vůči čemu jsou národní měny jen politické gesto? Vůči euru? To asi těžko, když byla právě evropská společná měna od začátku politickým projektem, jehož primárním úkolem bylo vynutit si v budoucnu další integrační kroky a urychlit politickou integraci Evropy. To není nic tajného, přiznávali to i duchovní otcové eura zavádějící tuto měnu v ekonomicky strukturálně rozdílných ekonomikách, byť se pro tento svůj politický projekt snažili získat podporu veřejnosti i slibem rychlejšího růstu a konvergencí chudších ekonomik k bohatším. Výsledkem je skutečnost, že je eurozóna jedním z nejpomaleji rostoucích regionů světa a rozdíly mezi její severní a jižní částí se vyostřily.

Dokud bude co rozdávat, je Babiš v klidu. A Piráti? Musejí ohlídat své radikály, říká Mrklas

sinfin.digital