Číňané slaví Den nezadaných. Nákupní svátek překonává i Black Friday, tržby jdou do miliard dolarů

11. listopadu se již tradičně ve světě koná tzv. Singles' Day, tedy Den nezadaných, jak by se název události dal přeložit do češtiny. Svátek konzumu, podobný v Česku známé akci Black Friday, je oblíbeným nákupním tahákem společnosti Alibaba. Jedná se tak o jednu z největších událostí spojenou s nakupováním na světě. Letošní prodeje již překročily hranici 30 miliard dolarů a očekává se překročení loňského rekordu, píše BBC.

Tento článek je více než rok starý.

Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Jenči u Prahy vznikne sklad pro čínského internetového prodejce Alibabu. Zaměstná až 500 lidí.

Singles' Day společnosti Alibaba je největší nákupní akcí na světě. | Foto: Aly Song | Zdroj: Reuters

Den nezadaných existuje od devadesátých let jako studentská slavnost nevázaného, svobodného života. Název vznikl jako protiváha ke dni sv. Valentýna, který je svátkem zamilovaných a slaví se 14. února. 

V roce 2009 využil 11. listopad poprvé tehdy ještě malý, rozvíjející se server Alibaba, jako událost pro popularizaci své značky a online nakupování jako takového. Tehdy své produkty na webu nabízelo 27 obchodů. Dnes se události účastní více než 200 000 značek. 

V Česku přibývá takzvaných single domácností. Je jich skoro třetina, zjistil Eurostat

Číst článek

Letošní ročník odstartovala koncertem americká zpěvačka Taylor Swift na galavečeru, který je pořádán u příležitosti začátku 24hodinové nákupní události.

Server zaznamenal už od první minuty prodeje za jednu miliardu dolarů, píše BBC. V průběhu dne se poté čísla vyšplhala ke 30 miliardám dolarů. BBC cituje analytika společnosti Futurum Research, který očekává, že se prodeje nezastaví pod hranicí 32 miliard dolarů.

Překonání rekordů

V minulém roce činila konečná částka 30,8 miliard dolarů, což bylo více než kumulativní prodeje dalších dvou oblíbených nákupních svátků: Black Friday a Cyber Monday. Ty jsou populární hlavně ve Spojených státech.

Čínský AliExpress otevřel u Madridu první prodejnu v Evropě. Lidé čekali před prodejnou i dva dny

Číst článek

Vztahy Číny právě se Spojenými státy byly v souvislosti s letošním ročníkem důvodem k obavám. Od minulého roku mezi těmito dvěma mocnostmi zuří obchodní válka, v jejímž důsledku rostou vzájemné celní sazby. Proto byla očekávání, zda budou čínští zákazníci nakupovat americké výrobky, nejistá. Den nezadaných zároveň funguje jako ukazatel ochoty čínských spotřebitelů nakupovat v době, kdy tamní ekonomika vykazuje nejnižší tempo růstu od roku 1990.

Společnost Alibaba se od září potýká s odchodem zakladatele a dlouholetého výkonného ředitele Jacka Maa. Ten vedení předal do rukou svého spolupracovníka Daniela Zhanga s vysvětlením, že se chce věnovat filantropii a vzdělávání. Pod novým vedením se společnost, jejíž hodnotu časopis Forbes oceňuje na necelých 500 miliard dolarů, připravuje v nejbližších dnech vstoupit na hongkongskou burzu. V současné době je již zapsaná na burze ve Spojených státech.

onz Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme