Sedm tisíc nových pracovních míst. Automobilka Tesla začne vyrábět elektromobily v Německu

Německo již brzy začne vyrábět elektromobily značky Tesla. Společnost chce postavit velký areál na předměstí Berlína. Šéf automobilky Elon Musk už před rokem oznámil, že chce postavit závod v Evropě, a právě Německo považoval za favorita.

Berlín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tesla představila také modernizovanou verzi svého prvního sportovního vozu Roadster.

Deník Süddeutsche Zeitung píše, že jde o dobrou zprávu i pro celý evropský automobilový průmysl. | Foto: Tesla | Zdroj: Reuters

Jednotlivé spolkové země se pokoušely Teslu přesvědčit, aby investovala právě u nich.

Po dlouhých vyjednáváních nakonec vyhrálo Braniborsko, v jehož případě ale jde o překvapivou volbu, jelikož automobilový průmyslu nemá v oblasti dlouhou tradici.

S velkou pravděpodobností sehrála při rozhodování významnou roli státní podpora. Tu však braniborská vláda nechce oficiálně vyčíslit.

Elon Musk v úterý ve svém projevu připustil, že si záměrně vybral region, kde se auta nevyrábí. Díky tomu tak může počítat s mnohem větší politickou podporou než jinde. V Dolním Sasku by byl totiž konkurencí Volkswagen, v Sársku pro změnu Ford.

Starman v červené Tesle poprvé obletěl Slunce, v řádu milionů let se možná srazí se Zemí

Číst článek

Reakce politiků

Němečtí politici reagují na rozhodnutí pozitivně. Braniborský premiér Dietmar Woidke připustil, že je to výsledek jeho několikaměsíčního úsilí. Nejen že v jeho spolkové zemi vznikne na 7000 nových pracovních míst, přínos to bude mít i pro samotný Berlín, kde vznikne vývojářské a designérské centrum.

Ramona Popová, berlínská senátorka odpovědná za obchod, ale připouští, že se stavba těchto dvou centrál ještě dojednává.

Deník Süddeutsche Zeitung píše, že jde o dobrou zprávu i pro celý evropský automobilový průmysl. S příchodem Tesly se ve střední Evropě ještě zvýší poptávka po bateriích pro elektroauta. Na ty mají zatím monopol jen čínské firmy.

Václav Jabůrek, tef Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme