Pokud úřady zablokují prodej, bulharská aktiva si necháme, uvádí ČEZ

Energetická společnost ČEZ si ponechá svá bulharská aktiva, pokud tamní úřady opět zablokují jejich prodej. V pátek to řekl místopředseda představenstva firmy Tomáš Pleskač. ČEZ v červnu oznámil, že prodal svá aktiva v Bulharsku tamější firmě Eurohold za 335 milionů eur (8,6 miliardy korun). Transakci ještě musí schválit bulharské úřady. Antimonopolní úřad loni v červenci znemožnil prodej předchozímu zájemci, bulharské firmě Inercom.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ (ilustrační foto)

ČEZ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Nechceme nijak předjímat rozhodování bulharského antimonopolního úřadu. Nevidíme však žádné překážky, které by z pohledu soutěžního práva bránily schválení transakce. Společnost Eurohold v Bulharsku v současné době nevlastní žádná energetická aktiva, situace na bulharském energetickém trhu by se proto prodejem našich aktiv společnosti Eurohold nijak nezměnila,“ uvedl Pleskač.

V případě Inercomu bulharský antimonopolní úřad argumentoval tím, že transakce by mohla firmě pomoci získat na bulharském trhu dominantní postavení, což by mělo negativní dopady na hospodářskou soutěž.

Kupní smlouvu podepsanou loni s Inercomem ukončil ČEZ letos v dubnu. Podle tehdejšího vyjádření mluvčí ČEZ Alice Horákové bylo důvodem kroku počínání bulharského státu, který svým protiprávním jednáním zmařil splnění odkládacích podmínek, a tím i vypořádání smlouvy.

ČEZ plánuje odchod z Rumunska. Desítky miliard korun z prodeje aktiv použije na obnovitelné zdroje

Číst článek

„Jestliže bulharské úřady bez zjevného důvodu zablokují i tento náš druhý pokus o prodej bulharských aktiv, pak zcela logicky v prodeji pokračovat nebudeme a nebudeme zbytečně vynakládat další prostředky. V takovém případě si aktiva ponecháme a budeme je nadále řádně provozovat tak jako doposud. Otázkou prodeje našich bulharských aktiv bychom se v blízké budoucnosti rozhodně nezabývali,“ vysvětluje Pleskač.

Do balíku prodávaných firem ČEZ patří CEZ Bulgaria (od roku 2005 zastupuje Skupinu ČEZ na bulharském trhu a koordinuje činnosti firem), CEZ Elektro Bulgaria, CEZ Razpredelenie, CEZ Trade Bulgaria, CEZ ICT Bulgaria (od roku 2015 poskytuje informační a telekomunikační služby), Free Energy Project Orešec a Bara Group. Nejvýznamnější z nich je distribuční CEZ Razpredelenie Bulgaria.

Nová strategie ČEZ, schválená letos v červnu, počítá s postupným prodejem aktiv v Bulharsku, Rumunsku, Turecku a částečně i v Polsku. Výjimku tvoří firmy zaměřené na moderní energetické služby ESCO, které chce ČEZ naopak rozvíjet doma i v zahraničí.

Na začátku září vyzval ČEZ zájemce, aby projevili zájem o jeho aktiva v Rumunsku. „Obdrželi jsme řadu předběžných vyjádření zájmu zúčastnit se prodejního procesu našich tamních aktiv. Došlá vyjádření nyní zhodnotíme a zároveň provedeme kontrolu zájemců, takzvaný compliance check. V další fázi prodejního procesu pak přihlášené zájemce, kteří projdou kontrolou, požádáme o zaslání nezávazných nabídek,“ dodal v pátek Pleskač.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme