Zemědělci letos sklidili více obilí, máku a brambor. Meziroční úroda řepky klesla téměř o pětinu

Obilí se letos v Česku sklidilo o 9,8 procenta více než loni, zemědělci ho svezli z polí 7,638 milionu tun. Vyplývá to z odhadu, který v úterý podle stavu k 15. září zveřejnil Český statistický úřad. Více se urodilo také brambor, a to o 3,5 procenta. Meziročně výrazně více bude i máku. Naopak úroda řepky klesne o 17,4 procenta a méně bude i cukrovky, slunečnice či hrachu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obilovin i brambor sklidili zemědělci víc než loni

Obilovin i brambor sklidili zemědělci víc než loni | Foto: Kamelia | Zdroj: Pixabay License

Množství sklizených obilovin bude letos podle statistiků odpovídat desetiletému průměru.

Sucho se podepsalo na letošních žních. Farmáři hlásí průměrnou sklizeň obilí, ceny pečiva ale neporostou

Číst článek

„Vliv sucha a tepla je sice patrný, což se projevilo například v nižší objemové hmotnosti zrna, ale plodiny měly přece jen více vegetační vláhy než v loňském roce,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví Českého statistického úřadu Renata Vodičková.

Úrodu pšenice statistici očekávají o desetinu vyšší než loni, ječmene o 7,4 procenta více. Odhad sklizně kukuřice na zrno je hlavně díky významnému nárůstu hektarového výnosu meziročně o 11,3 procenta vyšší.

Skoro o třetinu více bude žita a o 14 procent stoupne sklizeň tritikale, což je kříženec žita a pšenice. Mírný meziroční pokles statistici odhadují u ovsa.

Předpokládaná sklizeň brambor 604 000 tun je sice vyšší než loni, zaostává ale za průměrem sklizní za posledních pět i deset let. Stejně jako v loňském roce zemědělci letos osázeli bramborami 23 000 hektarů.

Téměř o pětinu stoupla předpokládaná úroda kukuřice na zeleno a siláž. Očekávaná produkce máku se ve srovnání s loňskou velmi slabou úrodou výrazně zvýšila na 24 000 tun, tedy o 77 procent.

Klesající sklizně

Český česnek podraží. Úroda je lepší než loni, pěstitelé ale kvůli suchu hlásí menší palice

Číst článek

Naopak nižší sklizeň statistici očekávají u řepky. Oproti loňsku jí bude o 17,4 procenta méně. Důvodem je nižší hektarový výnos i menší osevní plocha.

„Odhad sklizně je především kvůli slabšímu výnosu nižší než pětiletý i desetiletý průměr,“ konstatuje ČSÚ.

Cukrovky letos zemědělci podle odhadů sklidí 3,499 milionu tun, meziročně o šest procent méně. Příčinou je zmenšení plochy, na které zemědělci cukrovou řepu pěstují.

„Osevní plocha cukrovky se ve srovnání s rokem 2017, kdy byl po 49 letech ukončen systém produkčních kvót na cukr, zmenšila o 7000 hektarů,“ doplnili statistici.

O více než 38 procent méně se letos urodí slunečnice. Sklizeň hrachu bude o 4,6 procenta nižší.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme