Ceny za bydlení se oproti loňsku zvýšily, víc se platí také za potraviny. Oblečení naopak zlevnilo

Meziroční růst spotřebitelských cen v září zpomalil na 2,7 procenta ze srpnových 2,9 procenta. Proti loňsku se zvýšily především ceny za bydlení, levnější byly naopak oděvy. Ve čtvrtek o tom informoval Český statistický úřad. Proti letošnímu srpnu byly spotřebitelské ceny nižší o 0,6 procenta, což je největší meziměsíční pokles od září 2006.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Byty v Zeleném údolí Praha-Kunratice Praha 4 (ilustrační foto)

Nájemné v září meziročně zdražilo o 3,8 procenta, vodné a stočné o 2,6 procenta, elektřina téměř o deset procent. | Foto: Filip Jandourek

Nájemné v září meziročně zdražilo o 3,8 procenta, vodné a stočné o 2,6 procenta, elektřina téměř o deset procent a více se platilo i za zemní plyn, teplo a teplou vodu. Dražší než ve stejném měsíci loni byly také potraviny. Například cena uzenin vzrostla o 7,6 procenta, jogurtů o šest procent a brambory zdražily dokonce o více než 40 procent. Lidé utratili více i za ubytování.

Brambory oproti loňsku zdražily o polovinu, vzrostly i ceny další zeleniny. Zlevnily oděvy

Číst článek

Oděvy zlevnily již několikátý měsíc po sobě, tentokrát to bylo o 3,3 procenta. Levnější než v září 2018 byly rovněž poštovní služby a telekomunikace.

Zářijové zpomalení meziročního růstu spotřebitelských cen ovlivnily především potraviny. Zelenina zdražila o 11,7 procenta, v srpnu to přitom bylo o 34 procent. Výrazněji než v srpnu pak zlevnila vejce, oleje a tuky nebo ovoce.

Naopak ceny dopravních služeb přešly ze srpnového poklesu o 7,1 procenta v zářijový růst o 0,9 procenta. „Důvodem byl zejména jejich výrazný meziměsíční pokles v září 2018, kdy byly zavedeny celostátní slevy jízdného v autobusové a železniční dopravě,“ uvedli statistici.

Statistici ve čtvrtek zveřejnili rovněž srpnové ceny zahraničního obchodu České republiky. Ceny vyvážených surovin a zboží v srpnu meziročně vzrostly o 0,4 procenta, naopak dovozní ceny o 1,1 procenta klesly. Meziměsíčně se vývozní ceny zvýšily o 0,6 procenta a dovozní ceny o 0,5 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme