‚Nebála se postavit komunistickému zlu'. Významné osobnosti reagují na úmrtí Vlasty Chramostové

Za skvělou herečku a odvážnou ženu označilo ministerstvo kultury Vlastu Chramostovou, která zemřela v neděli ráno. Její umělečtí kolegové a politici na ní obdivovali mimo jiné schopnost kritického pohledu a odstupu. Signatářka Charty 77 zemřela v neděli ve věku 92 let.

Tento článek je více než rok starý.

Reakce Praha (Aktualizováno: 16:10 6. 10. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tehdejší ministr kultury Daniel Herman uvedl 1. září 2015 v Praze herečku Vlastu Chramostovou do síně slávy Národního divadla.

Tehdejší ministr kultury Daniel Herman uvedl 1. září 2015 v Praze herečku Vlastu Chramostovou do síně slávy Národního divadla. | Foto: Michal Růžička | Zdroj: MAFRA / Profimedia

Chramostová spojovala 20. a 21. století české kultury a politiky a nikdy neztratila schopnost kritického pohledu a odstupu, uvedl v reakci na hereččino úmrtí ředitel Národního filmového archivu Michal Bregant. V československé a české kinematografii podle něj zůstává Chramostová neobyčejně silnou, monumentální osobností. „Patos, který herce dokáže tak často zradit, ji vždy posiloval a byl autentickou součástí jejího působení v divadle, ve filmu i ve společnosti,“ dodal.

Ve věku 92 let zemřela herečka Vlasta Chramostová. Jako jedna z prvních podepsala Chartu 77

Číst článek

„Jsem přesvědčena o tom, že o jejím životě by se dal natočit hollywoodský trhák,“ řekla pro Radiožurnál herečka Eva Salzmanová. Vlasta Chramostová byla statečná žena a mimořádná herečka. Odvedla obrovskou práci, zavzpomínal brněnský dramatik a signatář Charty 77 Milan Uhde.

„Dokázala se po roce 1968, ještě dlouho před podpisem Charty, zachovat zásadově, i když tím nasměrovala svůj další život mimo divadlo. Málokdo si uvědomuje, co to pro herce je mít zakázáno vystupovat. Spisovatel může psát do šuplíku, ale herec, který nemůže hrát, jako by nebyl,“ konstatovala ombudsmanka a někdejší mluvčí Charty 77 Anna Šabatová.

Herec David Prachař, který se s herečkou setkal mimo jiné v Divadle Kolovrat a byl s ní v poslední době v užším kontaktu, obdivuje na Chramostové schopnost vrátit se na jeviště po dvacetileté pauze, vynucené podpisem Charty 77. „Je to obdivuhodné a ojedinělé,“ řekl Prachař a dodal, že i návrat po mnohem kratší době bývá pro herce těžký.

Když byl člověk vedle této herečky, tak netrpěl žádnou újmou, uvedl Prachař pro Radiožurnál. „Dala mi jednu velkou hereckou radu, a to, aby člověka ze svého zaměstnání nedělala žádnou velkou vědu a spíš to, co dělá, byla kontinuita s jeho životem. Aby člověk za něčím stál, něco si myslel a byl věrný svým názorům a své životní filozofii,“ ocenil na své kolegyni.

Podle něj  byla Chramostová jedním z mála lidí, kteří dokázali otevřeně psát o svém vztahu ke vstupu do komunistické strany. „Od té doby jsem nic tak svobodného a objektivního nečetl,“ uvedl herec. „Vlasta byla až do konce života velmi aktivní a zajímala se o dění. Nerezignovala ani ve svém věku na to, co se děje. Byla strašně živá,“ dodal, že až do své smrti byla herečka schopná nadhledu.

Odešla legenda českého divadla Vlasta Chramostová. Charismatická herečka a statečná žena. Čest její památce. region.rozhlas.cz/ve-veku-92-let…

12:32 – 06. 10. 2019

1 21

„Odešla legenda českého divadla Vlasta Chramostová. Charismatická herečka a statečná žena,“ napsal na sociálních sítích Jan Hamáček (ČSSD).

Podpis Vlasty Chramostové pod Chartu 77 byl pro disent významný díky její známosti i schopnosti sdružovat lidi, uvedla bývalá disidentka Petruška Šustrová.

Odvážná žena, vzácný člověk

Chramostovou označil Petr Fiala (ODS) za ženu, kterou osud nešetřil v osobním ani pracovním životě. „Její otevřenost, odvaha a vytrvalost, s nimiž se dokázala postavit nepřízni doby, pro nás zůstávají stejně významné a inspirující jako její umění,“ pokračoval Fiala.

Vlasta Chramostová zemřela podle politika a disidenta Jana Rumla jako šťastný člověk. Ve svém životě, knihách a divadelních rolích vyjadřovala podle něj vždy statečnost. Ať se dělo cokoliv, tak se vždy řídila svým vlastním názorem a nikdy z těchto kritérií neslevila, řekl první polistopadový ministr vnitra Ruml. 

Premiér Andrej Babiš (ANO) se na svém twitteru nechal slyšet, že odešla vynikající herečka a statečná žena. Podle Jiřího Pospíšila (TOP 09) nás opustila žena, která se nebála postavit komunistickému zlu a bojovat za svobodu a demokracii.

Vlasta Chramostová byla nejen vynikající herečka, ale také statečná žena, kterou osud nešetřil v osobním ani v pracovním životě. Její otevřenost, odvaha a vytrvalost, s nimiž se dokázala postavit nepřízni doby, pro nás zůstavájí stejně významné a inspirující jako její umění.

10:32 – 06. 10. 2019

6 247

Primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) na svém twitterovém účtu připomněl, že Chramostová bydlela dlouhá léta se svým manželem v bytě nad Václavským náměstím, kde navzdory komunistickému režimu provozovali bytové divadlo.

„Měla vnitřní morální pevnost, kterou neotřáslo ani dvacet let zákazů a perzekucí. Takoví lidé jsou vzácní,“ zveřejnil na twitteru senátor Pavel Fischer (nestraník). Další senátor Jiří Drahoš (nest. za STAN) vzpomíná, že si herečku pamatuje z vynikajících rolí v Národním divadle. „Neváhala se postavit komunistické moci a byla jedním ze symbolů sametové revoluce. Nezapomeneme!“ dodal Drahoš.

Pane premiére, @Andrej Babiš, zemřela Vlasta Chramostová. Velká česká herečka, statečná žena, signatářka Charty 77. Komunistický režim ji pronásledoval, ale nezlomil. Svolejte mimořádné zasedání vlády projednejte státní pocty při pohřbu. Děkuji. @Lubomír Zaorálek

13:38 – 06. 10. 2019

169 2523

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) na svém twitteru vyzývá premiéra Babiše, aby svolal mimořádné zasedání vlády a projednal tak státní pocty při pohřbu. Podobně se o pohřbu se státními poctami vyjádřil předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. „Opustila nás nejen skvělá herečka, ale i statečná žena, ke které mě vázalo dlouholeté přátelství datované ještě z dob disentu. Pokud si někdo zaslouží pohřeb se státními poctami, je to nepochybně právě Vlasta Chramostová,“ uvedl Rychetský v prohlášení.

Zármutek nad úmrtím Vlasty Chramostové vyjádřilo ministerstvo kultury. „Skvělá divadelní a filmová herečka, jedna z prvních signatářek Charty 77, odvážná žena, vzácný člověk,“ charakterizovalo ji ministerstvo na svém twitterovém účtu.

Zpráva, kterou přijímáme s velkým smutkem a lítostí: ve věku 92 let zemřela paní Vlasta Chramostová. Skvělá divadelní a filmová herečka, jedna z prvních signatářek Charty 77, odvážná žena, vzácný člověk. Odpočívejte v pokoji...

10:13 – 06. 10. 2019

29 224

Chramostová si na konci 90. let zahrála i v oceňovaném filmu režiséra Vladimíra Michálka Je třeba zabít Sekala. Michálek na ni podle svých slov nejraději vzpomíná ve spojení s jejím druhým manželem, kameramanem Stanislavem Milotou, který zemřel letos v únoru. „Oni byli taková úžasná dvojice, skvěle se doplňovali. Vždy kolem nich bylo spousta humoru,“ zavzpomínal v neděli Michálek. 

Chramostovou měl Michálek rád i proto, že s ní mohl mluvit otevřeně. „I když mezi námi byl ohromný generační rozdíl, přesto se člověk tak necítil. Ona byla velmi citlivá, otevřená ke všemu. Měla velké srdce a byla statečný člověk,“ uvedl a dodal, že je škoda, že takových statečných lidí v poslední době odešlo více.

Prožila tři životy

Filmový producent Jaroslav Bouček, který rovněž stál za snímkem Je třeba zabít Sekala, řekl, že měl to štěstí, že s Chramostovou spolupracoval na jejích dvou velkých filmových rolích, včetně Odcházení od Václava Havla. Já na ni vzpomínám s velkou láskou. Vážil jsem si jí. I když byla víc divadelní herečka, měl jsem to štěstí, že jsem s ní točil dva velké a krásné filmy, které jsou oba ve zlatém fondu české kinematografie, uvedl.

Chramostová kdysi o své životní pouti řekla, že prožila tři životy – herecký, disidentský a život návratu. Ten byl pro ni po roce 1989 jako herečku podle jejích slov nepopsatelně těžký, což potvrdil i Bouček. Ona byla víc divadelní herečka než filmová. Je to úplně jiné. Vím, že Vladimír Michálek s ní měl o tom dlouhé hovory. Pak se s tím poprala úplně skvěle a roli matky Sekala zahrála naprosto skvostně. Byla tak velká profesionálka, že se dokázala vyrovnat s tím, že ve filmu dlouho nehrála, dodal Bouček.

Vít Kubant, Lucie Strouhalová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme