Od Sobojleva až k Havlovi. Na Mezinárodním festivalu Ji.hlava se představí 277 dokumentárních filmů

Třiadvacátý ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava nabídne celkem 277 snímků. 91 z nich si tam odbude svou světovou premiéru, 47 premiéru mezinárodní a 17 evropskou. Celkem se přihlásilo 3700 filmů. Představí se například dokument z posledních let Václava Havla, snímky žen o ženách, a proběhne také přehlídka ukrajinského režiséra Felixe Soboleva. Festival proběhne od 24. do 29. října.

Tento článek je více než rok starý.

Jihlava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plakát 23. MFDF Ji.hlava

Plakát 23. MFDF Ji.hlava | Foto: Ji.hlava | Zdroj: www.ji-hlava.cz

Letošní ročník má za cíl pobídnout k symbolickému usmíření východní a západní Evropy. I proto se výrazně zaměří na východoevropské tvůrce.

Jihlavský festival uvede Karla Vachka či Mana Raye. Nově bude k dispozici ekologický ombudsman

Číst článek

„Autorem letošní festivalové znělky i režisérem, kterému věnujeme kompletní retrospektivu, je kazachstánský režisér Sergej Dvorcevoj. Doslova mezinárodním objevem je pak představení díla Ukrajince Felixe Soboleva. Jeho profil doplní unikátní přehlídka ukrajinského filmového experimentu 60. až 90. let,“ řekl ředitel festivalu Marek Hovorka.

Sobolevovu práci představí sekce Průhledná bytost, v níž bude představeno hned sedm autorových filmů.

Třicet let od konce komunismu v Československu připomenou organizátoři v rámci speciální programové sekce Studio 89.

„Pohled na Václava Havla, intelektuální ikonu politických změn, nabídnou hned tři různé programy: undergroundové filmy, v Česku nikdy nevysílaný portrét režírovaný Jurajem Herzem a první ukázky z dokončovaného filmu Petra Jančárka o posledních letech Havlova života,“ vysvětlil Hovorka.

Důležitou součástí programu bude také téma nazvané Proměny ženy. To se dokonce zapsalo do festivalové znělky, jejíž tváří je herečka Samal Yeslamová. Ta za svou roli ve filmu Ayka v minulém roce získala cenu pro nejlepší herečku na festivalu v Cannes.

Představí se například německá režisérka Pii Hellenthal se svým snímkem Pátrání po Evě. Tématem znásilnění se ve snímku Bez postihu zabývá Francouzka Alexe Poukine.

„Smutnou součástí této ženské linie v programu bude i pocta tvorbě talentované slovenské režisérky Márie Rumanové, která tragicky zemřela na sklonku letošního léta,“ řekl Hovorka.

Soutěžit se bude v několika kategoriích, mezi něž patří například české filmy, světové dokumenty, snímky o střední a východní Evropě nebo výrazné debuty. Klasikou jsou také experimentální dokumenty.

‚Je to moje dítě, ale už ho nemám ráda.‘ Nový dokument ukazuje případy domácího násilí na seniorech

Číst článek

Jedenáct filmů nabídne sekce Svědectví, v níž se představí například Jeskyně syrského režiséra Ferase Fayyada.

Součástí programu je i nesoutěžní kategorie Zvláštní uvedení. Nejlepší filmy ze střední a východní Evropy obdrží ceny Silver Eye, které uděluje Institut dokumentárního filmu.

Netrpěliví diváci mohou od 7. do 22. října hlasovat v rámci soutěžní akce Krátká radost, která uvádí snímky s krátkou stopáží.

Vedle projekcí nabídne Ji.hlava i řadu dalších aktivit, které budou probíhat v rámci Inspiračního fóra. Na tom vystoupí více než stovka odborníků z celého světa. Pro děti bude na místě hrací koutek s hlídáním, animační dílny s výtvarnicemi, večerníčky a koncerty.

mat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme