Beethoven, Lou Reed i Hutka. Plzeňská filharmonie připomene rok 1989 koncertem Radost ze svobody

Přesně za měsíc budou vrcholit oslavy 30. výročí listopadových událostí 1989. Jejich připomenutí začíná na Vltavě 17. října od 19.00 přímým přenosem koncertu s podtitulem „Radost ze svobody“. Je to ale víc než běžný koncert, na akci spolupracuje Ústav pro studium totalitních režimů i Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. Nebude chybět ani symbolické bourání Berlínské zdi nebo policisté v dobových uniformách.

Plzeň Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký zpěvák Lou Reed.

V aule Fakulty designu a umění zazní i píseň Lou Reeda Perfect Day. | Zdroj: Profimedia

Úvodní předehra Egmont Ludwiga van Beethovena je symbolem svobodomyslnosti od svého vzniku roku 1809, kdy Evropa stále žila ideály Francouzské revoluce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitelka Plzeňské filharmonie Lenka Kavalová nejen o tomto koncertu, ale také o koncertech k výročí Mnichova 1938 a Února 1948

Následovat bude skladba Nokturna Jana Hanuše, kterého dramaturgové zvolili pro jeho čestné postoje v časech sametové revoluce i před ní.

Dvořákova předehra Můj domov cituje budoucí státní hymnu a je lyrickou a zároveň vlasteneckou skladbou, prakticky za všech okolností.

Dojde i na několik písní, bez kterých si listopadové dny v roce 1989 skoro neumíme představit. Píseň Jednou budem dál zněla už během zásahu na Národní třídě a pak při manifestacích opakovaně.

Laskavá Hutkova píseň Havlíčku Havle je nejen o věznění Václava Havla, ale také o disentu obecně.

Havel bude připomenut i jako rocker písní Lou Reeda Perfect Day. A Modlitba pro Martu je pravděpodobně nejsilnější dobovou hudební vzpomínkou, ke které je důvod se opakovaně vracet.

Koncert začíná v 19.00 v aule Fakulty designu a umění poloscénickou akcí, Vltava se připojí přímým přenosem koncertu od 19.30.

PROGRAM

Jan Hanuš: Pražská nokturna, op. 75. Ludwig van Beethoven: Óda na radost (arr. Tomáš Ille). Tradicionál, I. Fischer (arr. Tomáš Ille): Jednou budem dál. Jaroslav Hutka: (arr. Tomáš Ille): Havlíčku, Havle. Lou Reed: (arr. Tomáš Ille): Perfect day. Kuličky (arr. Tomáš Ille): Mravenci. Antonín Dvořák: Můj domov, předehra, op. 62. Jindřich Brabec (arr. Tomáš Ille): Modlitba pro Martu.

Svatopluk Schuller, průvodní slovo. Vendula Příhodová, sólo zpěv. Chuhei Iwasaki, dirigent. Plzeňská filharmonie.

Jindřich Bálek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme