Rasismus fanoušků má první oběť. Šéf bulharského fotbalu po zápase s Anglií rezignoval

Pondělní vysokou výhru fotbalistů Anglie v kvalifikaci mistrovství Evropy v Bulharsku zastínilo rasistické chování domácích fanoušků. Skandální chování už stálo místo šéfa bulharského fotbalu Borise Michajlova. UEFA dnes oznámila, že s bulharským svazem zahájila disciplinární řízení kvůli rasismu včetně nevhodných popěvků a nacistických pozdravů, vhazování předmětů a rušení při anglické hymně.

Sofia (Aktualizováno: 19:07 15. 10. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boris Michajlov

Boris Michajlov | Zdroj: Reuters

Utkání v Sofii bylo kvůli rasistickým pokřikům, hajlování a napodobování opičích skřeků přerušeno ve 23. minutě a hrát se začalo zhruba po pěti minutách. Podruhé byla hra zastavena chvíli před přestávkou. Jako první se terčem nadávek stal obránce Tyrone Mings.

Angličané před zápasem v Česku hrozili odchodem, při projevech rasismu v Bulharsku ale hráli dál

Číst článek

Angličtí fotbalisté se o přestávce rozhodli duel dohrát a nakonec Bulharsku vítězstvím 6:0 připravili nejvyšší domácí porážku v historii.

Bulharům i přesto hrozí tvrdý trest od UEFA, protože už proti Anglii měli kvůli rasistickým incidentům ze zápasů s Kosovem a Českou republikou uzavřenou část stadionu. Nyní jim hrozí ještě tvrdší tresty, včetně uzavření celého stadionu pro listopadový zápas s českým týmem.

První následky bulharský svaz pocítil už dnes. Z čela národní federace odstoupil Michajlov, kterého vyzval k rezignaci premiér Bojko Borisov. Předseda vlády nařídil zastavení veškeré státní podpory fotbalu, dokud Michajkov neodstoupí.

„Důrazně odsuzuji chování některých fanoušků na stadionu. Je nepřijatelné, aby Bulharsko, které je jedním z nejvíce tolerantních států na světě a kde lidé s různým etnickým a náboženským původem pokojně žijí společně, mělo být spojováno s rasismem,“ napsal bulharský premiér na svém twitteru.

I strongly condemn the conduct of some of the fans at the stadium #BULENG It is unacceptable that Bulgaria which is one of the most tolerant states in the world and where people of different ethnic and religious background peacefully live together should be associated with racism

10:54 – 15. 10. 2019

297 2877

Fotbalová federace uvedla, že Michajlov skončil „v důsledku nedávných rozporů“. O rasismu nepadla v jejím prohlášení ani zmínka. Rozpory prý vytvořily „prostředí, které je pro bulharský fotbal a fotbalovou federaci škodlivé“.

Hodinu po Michajlovově rezignaci navíc obsadila svazové sídlo v Bojaně policie. Domácí média uvedla, že zásah provedla jednotka pro boj s organizovaným zločinem a zapojilo se do něj přes 50 osob. Zatím není zřejmé, na co policejní akce konkrétně cílí.

The president of the Bulgaria Football Union, Borislav Mihailov, has resigned.

More: bbc.in/2ISPAzr

15:14 – 15. 10. 2019

225 1098

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme