Legendární trenér a mistr bonmotů slaví životní jubileum. Karlu Brücknerovi je 80 let

Jeden z nejúspěšnějších českých fotbalových trenérů dnes slaví životní jubileum. Karel Brückner, který se proslavil nejen úspěchy a atraktivní hrou svých svěřenců, ale také originálními bonmoty, prozradil Radiožurnálu, co ho na fotbale vždy nejvíce těšilo.

Tento článek je více než rok starý.

Olomouc Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér Karel Brückner a Pavel Nedvěd

Trenér Karel Brückner a Pavel Nedvěd | Zdroj: Profimedia

Stále rád sleduje fotbal, k tomu ho zajímá vážná hudba nebo historie. Zato oslavy jeden z nejlepších trenérů české fotbalové historie Karel Brückner pořád nesnáší, proto není asi nevhodnější říct, že dnes slaví osmdesáté narozeniny. Tak tedy jinak: Karlu Brücknerovi dnes je 80 let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Legendární fotbalový trenér Karel Brückner slaví životní jubileum. Připomeňte si jeho úspěchy v příspěvku

V souvislosti s olomoucký rodákem si většina fotbalových fanoušků vybaví památný zápas z mistrovství Evropy 2004, kdy národní tým pod jeho velením otočil zápas s Nizozemskem, který nakonec vyhrál 3:2.

„Nejsou velká vítězství. K nim vás dovede práce na tréninku, když se vám něco podaří, že jste dokázal něco s hráčem nebo s hráči.“ Jako první trenér v Česku a možná i jako jeden z prvních na světě ordinoval už od začátku 90. let zónovou obranu a aktivní presing. Říkal tomu „hoňte tygra“.

Patnáct let od vítězství Česka nad Nizozemskem na Euru. ‚Fantastický zápas,‘ shodovali se po utkání hráči

Číst článek

Právě těmito zbraněmi útočila všechna mužstva, která vedl, a díky tomu byla úspěšná. Nejprve Sigma Olomouc, pak reprezentace do 21 let a nakonec seniorský národní tým.

„Taková věc vás těší víc než velká vítězství a ocenění. To, že jsme si dokázali, jak v Olomouci, tak v národním týmu najít svoji cestu. Já si v tomto ohledu velice cením pana Jozefa Vengloše, když řekl o Sigmě ‚když nebudou mít dresy, tak nepoznám Barcelonu, Juventus Turín, PSG, ale vždycky podle hry pozná Sigmu Olomouc‘.“

Ve velkém fotbale působil Karel Brückner naposledy na mistrovství Evropy 2016, na kterém dělal konzultanta trenérovi českého týmu Pavlu Vrbovi. Od té doby si na lavičku stoupá jen při různých exhibicích, nadále ale srší vtipem i touhou vyhrávat.

Jan Suchan, mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme