Místo hotelů venkovské sruby. Čeští hokejisté si ve Švédsku užili netradiční ubytování

Čeští hokejisté mají za sebou úspěšný vstup do sezony a také nevšední cestovatelský zážitek. Na tréninky a také na vítězné utkání s domácím Švédskem do Leksandu vyráželi z venkovského prostředí. Městské hotely, které obvykle při turnajích využívají, tentokrát vyměnili za malé sruby v nedaleké vesnici Tällberg.

Tento článek je více než rok starý.

Tällberg Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Kovář (vpravo) v souboji se Švýcarem Alexanderem Pallestrangem.

Český útočník Jan Kovář | Foto: Vasily Fedosenko | Zdroj: Reuters

„Je to zase něco jiného, ale na druhou stranu proč ne. Hodina z letiště není nic dramatického a patnáct minut do haly to máme i v jakémkoliv městě z centra na zimák. Ba naopak se nám tu líbí takové domácí prostředí, je to fajn,“ pochvaloval si pro Radiožurnál asistent trenéra Miloše Říhy Karel Mlejnek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká hokejová reprezentace zvolila pro zápas ve Švédsku netradiční ubytování. Více v reportáži Petra Kadeřábka

Tällberg leží jen 15 kilometrů od Leksandu. Před sto lety byl založen tamní hokejový klub a to je důvod, proč se utkání Euro Hockey Tour mezi domácím výběrem a českými hokejisty odehrálo právě v tomhle městě ležícím asi 200 kilometrů severozápadně od Stockholmu. Kromě zápasu a tréninku strávili čeští hokejisté ale většinu času, tedy necelé tři dny, v Tällbergu, který má sice jen 200 stálých obyvatel, ale je tam hned osm hotelů.

Nemají ale podobu tradičních vysokých staveb. Všechny jsou přestavěny z dřívějších farem. Tedy spíš dřevěné sruby připomínající horské chaty v Krkonoších, vždy jeden hlavní a kolem něj několik menších s pohodlnými pokoji.

Nepřijeli jsme si sem jen zahrát, chceme uspět, řekl trenér hokejové reprezentace po vítězství nad Švédy

Číst článek

„Takové ubytování jsem zažil spíš na nějaké škole v přírodě, ale určitě ne s hokejem. Je to takové domácí prostředí, skvěle tu vaří a určitě si nemůžeme stěžovat,“ řekl Jiří Smejkal.

Vesnička leží na mírném svahu nad Jezerem Siljan, které vyloženě láká k procházce. „My jako realizační tým jsme se byli ráno podívat nedaleko k jezeru, ale hráči určitě ne,“ řekl Mlejnek.

Pravdou je, že na nějakou delší túru to rozhodně není. Teploměr ukazuje minus pět stupňů a pocitová teplota je ještě o poznání nižší. Ale i přesto se najdou tací, kteří by si v těchto podmínkách v Tällbergu dovolenou dokázali představit.

„Máme psa samojeda, který má rád zimu, takže se po sezoně někam chystáme a dokázal bych si představit, že se sem teoreticky i vrátím,“ usmíval se Jiří Smejkal, který se ale musí s malebnou krajinou i netradičním ubytováním rozloučit. Národní tým se totiž vydá na letiště do Falunu a pak už letadlem do Helsinek. Už v sobotu nastoupí v Hartwall Aréně proti Finsku.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme