Závodníky na Tour de France čekají příští rok změny: Start bude dříve, vítěze určí časovka do kopce

Cyklistická Tour de France v příštím roce vyvrcholí v předposlední etapě horskou časovkou jednotlivců na 36 kilometrů s cílem na Planině krásných dívek. Kvůli olympijským hrám v Tokiu se slavný závod pojede o týden dříve než obvykle.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž (Aktualizováno: 14:54 15. 10. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cyklisté Christopher Froome a Egan Bernal (vpravo).

Cyklisté Christopher Froome a Egan Bernal (vpravo). | Zdroj: Reuters

Nejslavnější etapový závod světa bude v příštím roce zahrnovat 29 různých stoupání během celkové délky 3500 kilometrů. Šestkrát se bude finišovat v horách a místy se bude muset peloton vypořádat se štěrkovými cestami. Už ve čtvrté etapě přijde na řadu na dojezd v Alpách ve středisku Orciéres-Merlette.

Na kolik si přišli jezdci na Tour? Organizátoři rozdělili 55 milionů, čtvrtinu shrábl vítěz Bernal

Číst článek

„Start na jihu Francie nám dal mnoho možností,“ uvedl ředitel závodu Christian Prudhommne.

„Budeme na úpatí hor a už druhý den závodu budou jezdci překonávat dva vrcholy s výškou přes 1500 metrů, něco takového tady v historii Tour ještě nebylo. Hory budou pro tento ročník hlavním tématem,“ doplnil.

Zatímco letos byly součástí Tour dvě časovky, z toho jedna týmová, v příštím roce svedou souboj s chronometrem pouze jednotlivci, a to na trase z Lure na Planinu krásných dívek. Stejně jako loni bude moct s celkovým pořadím naposledy zamíchat individuální časovka v předposlední 20. etapě, neboť v závěrečném úseku s dojezdem na Champs-Elysées už se tradičně nezávodí.

Alaphilippe: Nemůžu se dočkat

Profil trati by mohl nahrávat vrchařům s agresivním stylem jízdy, jako je Francouz Julian Alaphilippe, jenž letos odjel ve žlutém trikotu lídra většinu závodu, ale nakonec byl pátý. Trasa příštího ročníku ho nadchla.

„Slibuje to nepředvídatelnou Tour. Jsou tam nekompromisní stoupání a obtížný začátek. Nemůžu se dočkat,“ řekl Alaphilippe.

Prvenství by měl obhajovat Kolumbijec Egan Bernal a s očekáváním bude vyhlížen start jeho kolegy z týmu Ineos Chrise Froomea. Britskou hvězdu připravilo letos zranění o možnost zaútočit už na pátý triumf po vítězstvích v letech 2013, 2015, 2016 a 2017.

Froome: Nejtěžší trasa posledních let

„Brutální,“ komentoval Froome trať příštího ročníku. „V horách se dá celý závod vyhrát, ale i ztratit a to mi vyhovuje. Je to nejtěžší trasa za několik posledních let,“ dodal britský cyklista, jenž se zotavuje z mnoha zlomenin po červnovém těžkém pádu.

Pochvaluje si, že rehabilitace dosud probíhá výborně. „Musí mi ještě odstranit destičku z kyčle a spoustu šroubů. Ale doufám, že vše půjde, jak má. Už jen to, že bych se postavil na startovní čáru Tour, by pro mě bylo neuvěřitelné,“ dodal.

Nice bude dějištěm takzvaného Grand Départ podruhé v historii po roce 1981. Start bylo třeba o týden posunout, neboť už 25. července je na programu silniční závod s hromadným startem v olympijském Tokiu.

Jak bude vypadat trasa Tour de France 2020 si můžete prohlédnout níže:

🤩 Here it is, the route of the #TDF2020 🤩

🤩 Voici le parcours du #TDF2020 🤩

11:58 – 15. 10. 2019

1976 4353

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme