Cyklistický svět přišel o legendu Tour de France. ‚Věčně druhý‘ Raymond Poulidor zemřel ve věku 83 let

Grand Tour vyhrál jen jedinkrát, ale pocit na stupních vítězů znal velmi důvěrně. Na slavné Tour de France na nich stanul celkem osmkrát. Nyní cyklistický svět truchlí. Francouz Raymond Poulidor, jeden z největších rivalů Jacquese Anquetila a Eddyho Merckxe, zemřel ve věku 83 let.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Raymond Poulidor

Raymond Poulidor | Zdroj: Reuters

Poulidor byl v cyklistickém světě známý jako „věčně druhý“, protože na Tour sice vyhrál sedm etap, ale nikdy neoblékl žlutý dres pro lídra závodu.

Slavný etapový závod dokončil dvanáctkrát, třikrát skončil na druhém a pětkrát na pátém místě.

Nizozemský fenomén Van der Poel se stal potřetí za sebou cyklokrosovým mistrem Evropy

Číst článek

„Cyklistika přišla o monument, ikonu. Nedovedete si představit, jak byl Poupou ve Francii milován, každý rok jsem to viděl na Tour,“ řekl deníku Het Laatste Nieuws slavný belgický závodník Eddy Merckx, který byl Poulidorův velký kamarád.

Poulidor během své bohaté kariéry ovládl sice „jen jeden“ grandtourový závod – španělskou Vueltu v roce 1964 – ale kromě toho triumfoval na závodech Paříž-Nice, Critérium du Dauphiné a i na klasikách Milán-San Remo a Valonském šípu.

Po skončení aktivní kariéry se každoročně objevoval na Tour de France a radost mu dělal i vnuk Mathieu van der Poel, který se stal dvojnásobným mistrem světa v cyklokrosu a momentálně patří mezi nejzářivější hvězdy světové cyklistiky.

Na slavného závodníka zavzpomínal i čtyřnásobný vítěz Tour Chris Froome. „Vždy přátelská tvář a laskavý na slovo. Bude tu velmi chybět. Odpočívej v pokoji, Poupou,“ napsal jezdec stáje INEOS na svém twitterovém účtu.

Always a friendly face and a kind word. He will be dearly missed. Rest In Peace Poupou

13:24 – 13. 11. 2019

275 3896

mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme